Οικονομία

Ασφαλιστικό: Οι προτάσεις Κατρούγκαλου γίνονται προτάσεις των «Σοφών»

Ασφαλιστικό: Οι προτάσεις Κατρούγκαλου γίνονται προτάσεις των «Σοφών» Ασφαλιστικό: Οι προτάσεις Κατρούγκαλου γίνονται προτάσεις των «Σοφών»
Ασφαλιστικό: Οι προτάσεις Κατρούγκαλου γίνονται προτάσεις των «Σοφών» Του Βασίλη Αγγελόπουλου Προκαλεί σαφώς απορίες και ερωτηματικά η λειτουργία της Επιτροπής «Σοφών» για το Ασφαλιστικό. Συστάθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Υποτίθεται ότι αφέθηκε να λειτουργεί αυτόνομα για να προτείνει λύσεις που θα καταστήσουν βιώσιμο το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, μακροπρόθεσμα.

Όλως τυχαίως όμως η πρόταση που ετοιμάζεται να κατατεθεί, ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας, θα είναι πανομοιότυπη με εκείνη που είχε «ψελλίσει» ο αρμόδιος υπουργός, προεκλογικά.

Δηλαδή ενιαίοι κανόνες ασφάλισης για όλους, που όμως μεταφράζεται σε μικρότερες συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και σε πιθανές περικοπές για τους ήδη απόμαχους της ζωής. Τελικά, η Επιτροπή αυτή λειτούργησε με όρους αυτονομίας, ή απλώς με την παρουσία της «νομιμοποίησε» τις επιθυμίες Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, αφαιρώντας μάλιστα από τον ίδιο και τον κίνδυνο να υποστεί και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Με κατατεθειμένη την πρότασή της, η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της. Ταυτόχρονα, όποιος και αν είναι ο υπουργός Εργασίας, θα μπορεί στο εξής να αναφερθεί στο πόρισμα της Επιτροπής ως «οδηγό» για τις αλλαγές που θα θέλει να προωθήσει. Μοιάζει με μια πολύ έξυπνη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» που στήθηκε για να «ξεπλύνει» όλες τις… αμαρτωλές αποφάσεις που πρόκειται να παρθούν στο μέλλον για το Ασφαλιστικό.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά είναι γεμάτη από «κοράκια» που είναι έτοιμα να κατασπαράξουν τους άμοιρους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, όταν οι τελευταίοι βρεθούν στην ανάγκη. Συνεπώς, οι όποιες αποφάσεις τελικά ληφθούν, καλό θα είναι να έχουν και αυτή την προϋπόθεση, να αποφευχθεί δηλαδή να σταλούν μαζικά οι ενδιαφερόμενοι στους «ειδικούς» για να τους λύσουν το πρόβλημα συνταξιοδότησης που αντιμετωπίζουν. Διαφορετικά, κάποιοι θα θησαυρίσουν στην πλάτη χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων που απλώς θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται. Φυσικά και πρέπει να λυθεί το Ασφαλιστικό, όχι όμως για να πλουτίσουν διάφοροι «ειδικοί» της Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν νομίζετε;