Οικονομία

Φρένο βάζει το ΔΝΤ στο «σπάσιμο» του ΑΚΑΓΕ για τις συντάξεις

Φρένο βάζει το ΔΝΤ στο «σπάσιμο» του ΑΚΑΓΕ για τις συντάξεις Φρένο βάζει το ΔΝΤ στο «σπάσιμο» του ΑΚΑΓΕ για τις συντάξεις
Το ΔΝΤ ζητά την κατάργηση στήριξης της Επικουρικής Ασφάλισης απο το ΑΚΑΓΕ για να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Να σταματήσει η χρηματοδότηση ελλειμματικών ταμείων και ειδικά του ΕΤΕΑ, από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), επιθυμεί το ΔΝΤ. Ουσιαστικά, οι τεχνοκράτες του Ταμείου ζητούν να καταργηθεί η διάταξη που είχε θεσμοθετήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης και η οποία έδινε το δικαίωμα τροφοδότησης του ΕΤΕΑ, από έναν υπο – λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ.

Με τον τρόπο αυτό κατάφερε το Ταμείο που καλύπτει πάνω από το 90% των επικουρικών συντάξεων στη χώρα, να λάβει στήριξη 50 εκατ. ευρώ στις αρχές του καλοκαιριού, όταν προέκυψε πρόβλημα χρηματοδότησης στην Κοινωνική Ασφάλιση για την κάλυψη των δαπανών.

Όμως το ΔΝΤ επιμένει στην κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς με τον τρόπο αυτό θα ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική πλευρά, για να υιοθετήσει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική σύνταξη.

Το υπουργείο Εργασίας όμως, επιμένει ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται, η συγκεκριμένη δέσμευση καλύπτεται πλήρως. Μάλιστα, προετοιμάζει σχετικά το έδαφος για κάτι τέτοιο, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, με πιθανότερη ημέρα την Πέμπτη, αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, έτσι ώστε να αποδειχθεί και στην πράξη ότι είναι περιττή η περικοπή της επίμαχης διάταξης.