Οικονομία

Ασφαλιστικό: Την Πέμπτη το πόρισμα στα χέρια Κατρούγκαλου

Ασφαλιστικό: Την Πέμπτη το πόρισμα στα χέρια Κατρούγκαλου Ασφαλιστικό: Την Πέμπτη το πόρισμα στα χέρια Κατρούγκαλου
Ασφαλιστικό: Την Πέμπτη το πόρισμα στα χέρια Κατρούγκαλου Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ώρα 1.00 το μεσημέρι θα γίνει η παράδοση του πορίσματος της Επιτροπής στο υπουργείο Εργασίας για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό

Η παράδοση του πορίσματος θα γίνει από την Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων και στους διαπιστευμένους συντάκτες προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος.

μοντέλο που θα περιγράφεται στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών και το οποίο όμως θα πρέπει στη συνέχεια να εξειδικευτεί περαιτέρω, που σημαίνει να κοστολογηθεί με όσο γίνεται μεγαλύτερη ακρίβεια. Έργο πραγματικά δύσκολο, αφού οι αναλογιστές θεωρούν ότι πρακτικά δεν μπορούν να έχουν όλα τα απαραίτητα δημογραφικά στοιχεία στη διάθεσή τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην απαιτούμενη κοστολόγηση, με απόλυτη επιτυχία. Έστω όμως και με «μερική» επιτυχία, το νέο μοντέλο Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να αποτιμηθεί και στη συνέχεια να εγκριθεί για να γίνει νόμος του Κράτους.

Εκεί ακριβώς θα αντιληφθεί ο κάθε ασφαλισμένος τι τον περιμένει για τα επόμενα έτη. Οι περισσότεροι θα διαπιστώσουν ότι για να συνταξιοδοτηθούν, τα έτη ασφάλισής τους, θα αυξηθούν σημαντικά, όπως επίσης και το όριο ηλικίας. Άλλοι θα καταλάβουν ότι ακόμα και όταν συμβεί αυτό και καταφέρουν δηλαδή να βρεθούν στην πλευρά των συνταξιούχων, η σύνταξη που θα λάβουν θα είναι πολύ μικρότερη από εκείνη που ίσως περίμεναν, προσδοκούσαν και γιατί όχι, τους αξίζει κιόλας

Σε πρώτη φάση, θα επιχειρηθεί να ξεκινήσει η διαδικασία ενοποίησης κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή της, από την 1.1.2016 και μετά.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι η εφαρμογή νέων κανόνων υπολογισμού των συντάξεων από 1/1/2016 για όλους σε συνδυασμό με την ενοποίηση των Ταμείων. Ουσιαστικά θα θεσμιστεί μια εθνική σύνταξη για όλους, ανεξάρτητα απ' μτο Ταμείο ασφάλισης η οποία θα αποδίδεται μετά το 67ο έτος ηλικίας. Παράλληλα κάθε ασφαλισμένος θα έχει μια ατομική μερίδα ασφάλισης στην οποία θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές του εισφορές. Από αυτές θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη του καθενός ξεχωριστά με βάση μια νοητή κεφαλαιοποίηση. Στόχος βέβαια είναι και εδώ να εξισωθούν προς τα κάτω τα ποσά που αποδίδονται στους ασφαλισμένους στα όρια του ΙΚΑ.

Παράλληλα καταργούνται τα ειδικά καθεστώτα στον υπολογισμό της σύνταξης όπως ο τελευταίος μισθός ή η καλύτερη πενταετία που ισχύει σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.