Οικονομία

Υποστελέχωση και υποβάθμιση των δομών υγείας Ξάνθης

Υποστελέχωση και υποβάθμιση των δομών υγείας Ξάνθης Υποστελέχωση και υποβάθμιση των δομών υγείας Ξάνθης
Υποστελέχωση και υποβάθμιση των δομών υγείας Ξάνθης Την «αποψίλωση» από ιατρικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας υγείας και την συνολικότερη υποβάθμιση των δομών υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του που στρέφεται εναντίον του διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Στρατή Πλωμαρίτη, ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ – Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καταγγέλλουν ότι με τις αποφάσεις 1662/7-10-2015 και 1664/7-10-2015 ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ προέβη στην πλήρη μετακίνηση (δηλαδή πρωινό ωράριο και εφημερίες) δύο ειδικών γενικών γιατρών από το Περιφερειακό Ιατρείο Ευλάλου και από το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Επίσης την μετακίνηση άλλων έξι ειδικών γενικών γιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία Κουτσού, Δροσερού, Σελέρου, Μύκης-Γλαύκης και από τα Κέντρα Υγείας Αβδήρων, Σταυρούπολης και Εχίνου για εφημερίες στο πρόγραμμα εφημεριών της παθολογικής κλινικής του ίδιου νοσοκομείου.

Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ – Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι γενικοί γιατροί από τα τρία συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας της Ξάνθης καλύπτουν σε καθημερινή βάση με κυκλική εναλλαγή την πρωινή λειτουργία του Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης, το ιατρείο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καθώς και τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές όπως επίσης τα τακτικά εξωτερικά παθολογικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Παράλληλα, οι πρωτοβάθμιοι γιατροί των δομών υγείας της Ξάνθης τονίζουν, ότι από την αρχή λειτουργίας του Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης, τον Απρίλιο του 2014, ένδεκα ειδικοί γενικοί γιατροί ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης να μετακινηθούν για κάλυψη των αναγκών σε πρωινό ωράριο.

«Μετά από την παραίτηση δύο γενικών γιατρών οι υπάρχουσες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας - Περιφερειακά ιατρεία - ΠΕΔΥ Ξάνθης) λειτουργούν σε οριακό επίπεδο, καθώς υπάρχουν αρκετές μέρες όπου μόνο ένας γενικός γιατρός καλύπτει ολόκληρη δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης) στο νομό και για επείγοντα και για τακτικά ιατρεία», αναφέρει ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ – Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Η κίνηση αυτή του διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης κ. Πλωμαρίτη με την προτροπή και ανοχή του διοικητή του Γ. Ν. Ξάνθης κ. Πάσχου μάς κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως τελικά οι φήμες ότι υπάρχει πρόθεση να κλείσουν τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Ξάνθης να μετατραπεί σε αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου αρχίζουν να πραγματοποιούνται, αφού σε λίγο οι εφημερεύοντες στην παθολογική κλινική θα είναι οι περισσότεροι γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας και όχι δευτεροβάθμιας όπως οφείλουν να είναι στο Νοσοκομείο», καταλήγει η ανακοίνωση - καταγγελία του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ – Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Μιλώντας στον Ρ/Σ "Πρακτορείο 104,9 FM" ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Στρατής Πλωμαρίτης και απαντώντας στο εξώδικο που απέστειλαν οι εργαζόμενοι υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια να διατηρείται οριακά η λειτουργία και των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων, δεδομένης της αδυναμίας πρόσληψης όλου του προσωπικού που χρειάζεται για να λειτουργούν πλήρως όλες οι υπηρεσίες.

«Το Νοσοκομείο Ξάνθης λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, ενώ έχει ήδη ζητηθεί η πρόσληψη ένδεκα επικουρικών γιατρών μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα» επεσήμανε ο κ. Πλωμαρίτης, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη κάποιων εργαζομένων «που δεν θέλουν να δώσουν το μέγιστο σε ένα καθεστώς εργασίας που δεν αλλάζει από την δουλειά που κάνουν στο Κέντρο Υγείας».

«Δεν θα πάνε στις κλινικές να υποκαταστήσουν τους γιατρούς, θα δουλεύουν στα εξωτερικά ιατρεία, στα ΤΕΠ, κάτι που το κάνουν και στα Κέντρο Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ή θα δεχθώ τα αιτήματα των γιατρών για να μην χαλάσω την ησυχία τους και αυτό που είχαν ως κεκτημένο στα Κέντρα Υγείας ή θα διασφαλίσω την λειτουργία του Νοσοκομείου, δυσαρεστώντας τους γιατρούς. Επέλεξα το πρώτο» κατέληξε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης.