Οικονομία

Συμμετοχή της ΕΣΕΕ στην προσπάθεια άρσης εμποδίων στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα

Συμμετοχή της ΕΣΕΕ στην προσπάθεια άρσης εμποδίων στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα Συμμετοχή της ΕΣΕΕ στην προσπάθεια άρσης εμποδίων στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα
Συμμετοχή της ΕΣΕΕ στην προσπάθεια άρσης εμποδίων στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα Στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία "Εντοπισμός εμποδίων στις ΜμΕ ευρωπαϊκές επιχειρήσεις" (Burden Trucker Initiative) συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΕΘνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, μέσω της επιτροπής εργασίας των ευρωπαϊκών εργοδοτικών οργανώσεων (UEAPME).

Η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία που αρχικά προτάθηκε από τα Ευρωεπιμελητήρια, για να προσδιορίσει την προβληματική νομοθεσία της ΕΕ σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και τον περιορισμό των εμποδίων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία άρσης των εμποδίων στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, στην οποία το ΔΣ της UEAPME στις 14 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες αποφάσισε να ενταχθεί ως κοινωνικός εταίρος και θεσμικός εκπρόσωπος των ΜμΕ.

Ο κ. Κορκίδης στοχεύει να συμπεριληφθεί και το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά στις προτάσεις που θα κατατεθούν. Σήμφωνα με το προσωρινό χρονοδιάγραμμα, οι προτάσεις θα είναι έτοιμες, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πρόταση

Η πρόταση αναλύεται, ως εξής:

1. Στόχοι

- Η μείωση της γραφειοκρατίας και των ρυθμιστικών επιβαρύνσεων που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως των ΜΜΕ.

- Η προθυμία και ικανότητα να επιδεικνύει τη προθυμία και να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στις προσπάθειες της Επιτροπής να καταστήσει την υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία ελαφρύτερη, απλούστερη και λιγότερο δαπανηρή.

2. Προσέγγιση

Προληπτική εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου, με βάση τα σχόλια από τους συμμετέχοντες οργανισμούς, τα μέλη τους και απευθείας από ατομικές επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των εμποδίων στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ιδίως των ΜμΕ και να προειδοποιεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και να προτείνει λύσεις.

3. Μεθοδολογία

- Προσδιορισμός ανά έτος, ενός μικρού αριθμού (ενδεικτικά 3-5) από τα τμήματα της νομοθεσίας της ΕΕ, που είναι ιδιαίτερα προβληματικά για τις εταιρείες (π.χ. μέσω της νομικής αβεβαιότητας, της υπερβολικής γραφειοκρατίας, των περιττών κανονιστικών επιβαρύνσεων, κλπ).

- Συγκέντρωση επίσημων και ανεπίσημων στοιχείων από και μέσω των συμμετεχόντων οργανισμών, ώστε να αναλυθούν και να οικοδομηθεί μία υπόθεση σε επιλεγμένη νομοθεσία της ΕΕ.

- Συμφωνία για συστάσεις (π.χ. αξιολόγηση, απόσυρση, αναθεώρηση, διαδικασία επί παραβάσει).

- Κοινοποίηση των ευρημάτων, για να ασκηθούν πιέσεις και να γίνονται συστάσεις που πρέπει να θεσπιστούν, μέσω των οργανισμών που συμμετέχουν στο επίπεδο της ΕΕ και τα μέλη τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω των καναλιών μαζικής ενημέρωσης και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

4. Δράσεις

Η άσκηση της πρωτοβουλίας αποτελείται από πέντε φάσεις:

α) Προσδιορισμός των προβλημάτων στη νομοθεσία της ΕΕ.

Καταρτίζεται ο κατάλογος των προβληματικών σημείων της νομοθεσίας της ΕΕ, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες πληροφορίες που συλλέγονται από τους συμμετέχοντες οργανισμούς μέσα από τις δικές τους δραστηριότητες, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές πηγές (π.χ. δράσεις αναθεώρησης στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής, Οι 10 πιο επαχθείς νομοθετικές πράξεις για τις ΜΜΕ, κλπ).

β) Συμφωνία για έναν σύντομο κατάλογο προβλημάτων.

Η συνάντηση θα συγκληθεί με τις συμμετέχουσες οργανώσεις να συζητήσουν αντίστοιχη είσοδο τους και να συμφωνήσουν σε ένα σύντομο κατάλογο των προβληματικών σημείων στη νομοθεσία της ΕΕ.

γ) Συγκέντρωση επισήμων και ανεπίσημων στοιχείων.

Γεγονότα και στοιχεία θα συγκεντρώνονται, για να οικοδομείται μία υπόθεση για την επιλεγμένη κοινοτική νομοθεσία. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία στη διάθεσή τους για τη συλλογή δεδομένων και ανέκδοτες μαρτυρίες. Η συνάντηση θα συγκαλείται εκ των προτέρων με τις συμμετέχουσες οργανώσεις, ώστε να συζητήσουν και να συμφωνήσουν σχετικά με την προσέγγιση για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.

δ) Ανάλυση στα αίτια και προτεινόμενες λύσεις.

Συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων οργανισμών σχετικά με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, τις κύριες αιτίες των προβλημάτων (π.χ. διατύπωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εσφαλμένη ερμηνεία, ειδικές απαιτήσεις, κλπ) και τις λύσεις που θα προταθούν (π.χ. αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ, παρέχοντας εκπαίδευση/συμβουλές σε ΜΜΕ, μια πιο ομοιογενή ερμηνεία των κανόνων της ΕΕ σε όλη την Ευρώπη). Σύνταξη ενός εγγράφου παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

ε) Κοινοποίηση ευρημάτων και επαφών για βελτιώσεις.