Οικονομία

Πετρόπουλος: Μεταρρύθμιση τώρα, για να μην καταρρεύσει το Ασφαλιστικό

Πετρόπουλος: Μεταρρύθμιση τώρα, για να μην καταρρεύσει το Ασφαλιστικό
Πετρόπουλος: Μεταρρύθμιση τώρα, για να μην καταρρεύσει το Ασφαλιστικό Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Υποχρέωση της κυβέρνησης, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, το να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση, «αν δεν αλλάξει τίποτα θα έρθει η κατάρρευση», επισήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

 Ο κ. Πετρόπουλος παρατήρησε ότι η διατήρηση του ισχύοντος συστήματος «κοινωνικής ασφάλισης δεν βγαίνει». Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πια «η δυνατότητα τροφοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με τα τεράστια ελλείμματα που παρουσιάζει». Ταυτόχρονα όμως, σχετικές μελέτες δείχνουν ότι όσο περνούν τα έτη, τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι «το 2030, το 30% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 65 ετών. Το 2035 θα είναι στο 40%. Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας, είναι το μόνο ασφαλιστικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη, το οποίο δεν έχει αποθεματικά».

Ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε ότι το κράτος δεν θα αποσυρθεί από την κοινωνική ασφάλιση, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού. Επισήμανε δε ότι το πόρισμα που παραδόθηκε χθες από την Επιτροπή Σοφών, προς το υπουργείο Εργασίας, «δίνει κάποιες διαπιστώσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί ό,τι ακριβώς λέει η επιτροπή σοφών».

Αυτό που παραμένει ως κυβερνητική δέσμευση είναι η μείωση στη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 450 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και κατά 1,8 δισ ευρώ το 2016. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η αύξηση στα όρια ηλικίας ανά έτος, μέχρι τα 67, θα βοηθήσει στην περιστολή αυτών των δαπανών.

Ο κ. Πετρόπουλος υπεραμύνθηκε της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, θεωρώντας ότι έτσι «θα υπάρξει μια δίκαιη εξισορρόπηση των ασφαλιστικών παροχών μεταξύ όλων των ασφαλισμένων».

Αναφερόμενος στις ενοποιήσεις των ταμείων, ο υφυπουργός Εργασίας, έφερε το παράδειγμα του ΟΑΕΕ, του οποίου υπήρξε διοικητής τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο Ταμείο «δεν είναι ένα. Τέσσερα είναι, δεν είναι ένα. Το ΙΚΑ υποτίθεται είναι ένα ταμείο, δεν είναι, είναι καμιά τριανταριά και δίνει 900 (είδη) συντάξεις».

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, υποσχόμενος ότι «θα αντιμετωπιστεί το προσεχές διάστημα».