Οικονομία

Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ ανοίγει την «πόρτα» για αποχώρηση των ασφαλισμένων

Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ ανοίγει την «πόρτα» για αποχώρηση των ασφαλισμένων Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ ανοίγει την «πόρτα» για αποχώρηση των ασφαλισμένων
Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ ανοίγει την «πόρτα» για αποχώρηση των ασφαλισμένων Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Νόμιμες έκρινε το ΔΣ του ΤΑΠΙΛΤΑΤ τις αιτήσεις του Συλλόγου προσωπικού της Alpha Bank, όπως και άλλων συλλόγων εργαζομένων, με θέμα την ομαδική αποχώρηση των ασφαλισμένων από το Ταμείο με επιστροφή όλων των ασφαλιστικών εισφορών (3% και 4%).

Μάλιστα το ΔΣ αποφάσισε να ζητήσει την εκπόνηση ειδικής αναλογιστικής μελέτης που θα αποτυπώνει την κατανομή της περιουσίας του Ταμείου στους Συλλόγους μέλη και ξεχωριστά σε κάθε ασφαλισμένο.

Ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank με ξεχωριστή ανακοίνωση ενημερώνει τα μέλη του Ταμείου ότι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του (www.tapiltat.gr) για επικαιροποίηση των στοιχείων τους, ώστε να γνωρίζουν κάθε στιγμή τις καταβληθείσες εισφορές του (ατομικές και εργοδοτικές). Επαναλαμβάνει δε, την επιχειρηματολογία περί γνωμοδοτήσεων που είχαν προκύψει από τα δικηγορικά γραφεία των κ Κατρούγκαλου και Πετρόπουλου, οι οποίοι σήμερα αποτελούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και που αναφέρονταν στη φυσιογνωμία του Ταμείου, ως επαγγελματικού και σε προσφυγή κατά κατά του PSI.

Ας σημειωθεί ότι οι σύλλογοι συνταξιούχων του ΤΑΠΙΛΤΑΤ έχουν ήδη κερδίσει μια δικαστική διαμάχη, μέσω της οποίας προκαλείται αύξηση στην επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν. Επειδή όμως η κατάσταση του ταμείου χειροτερεύει συνεχώς, δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο για το ενδεχόμενο πιθανής ένταξης του ΤΑΠΙΛΤΑΤ στο ΕΤΕΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο σύλλογος εργαζομένων της Alpha Bank έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία που δείχνουν ότι από το 2005 και μετά δεν επιτρέπεται η προσθήκη νέων ασφαλισμένων στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ, με συνέπεια να διαπιστώνεται μια διαρκής μείωση εισφορών και ταυτόχρονα μια σημαντική αύξηση δαπανών. Ως αποτέλεσμα, προκύπτει αναλογιστικό έλλειμμα στο Ταμείο που υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ, με συνέπεια τον μηδενισμό της περιουσίας του, εντός της επόμενης πενταετίας. Όπως προκύπτει από την αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων, ενώ το 2000 έφταναν οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο, τα 11.230 άτομα και οι συνταξιούχοι τα 1.881 άτομα, μια 15αετία αργότερα, οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι είναι 4.220 άτομα και οι συνταξιούχοι 6.680. Μάλιστα η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αναλογία αυτή θα χειροτερεύσει σημαντικά, αφού την επόμενη τριετία οι ασφαλισμένοι θα υποχωρήσουν στα 2.900 άτομα και οι συνταξιούχοι θα αυξηθούν στα 7.050 άτομα. Αντίστοιχη μείωση υφίστανται την τελευταία 15αετία και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, ενώ το 2000 τα έσοδα είχαν ανέλθει στα 17.276.407 ευρώ, φέτος δεν αναμένεται να υπερβούν τα 9.700.000 ευρώ.