Οικονομία

Αναπροσαρμογή σε όλες τις συντάξεις – Ο Κατρούγκαλος «βλέπει» τους θεσμούς

Αναπροσαρμογή σε όλες τις συντάξεις – Ο Κατρούγκαλος «βλέπει» τους θεσμούς Αναπροσαρμογή σε όλες τις συντάξεις – Ο Κατρούγκαλος «βλέπει» τους θεσμούς
Αναπροσαρμογή σε όλες τις συντάξεις – Ο Κατρούγκαλος «βλέπει» τους θεσμούς Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων, μέσω επανυπολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης προανήγγειλε σε πρωινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντ1, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι θα επηρεαστούν περισσότερο «οι συντάξεις που έχουν ποσοστό αναπλήρωσης από 110% και πάνω». Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε πως το Ασφαλιστικό Σύστημα δεν αντέχει άλλο να χορηγεί συντάξεις, που να είναι υψηλότερες από τους καταβαλλόμενους μισθούς.

Η όποια αναπροσαρμογή στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, θα γίνει κλιμακωτά, με την έννοια ότι θα είναι διαφορετική ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών. Ο υπουργός Εργασίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι να μην πληγούν οι χαμηλές συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χορήγησης των συντάξεων στο μέλλον, θα βασιστεί στο τρίπτυχο: τι μισθό λάμβανε ο δικαιούχος, τι εισφορές κατέβαλλε στη διάρκεια του εργασιακού του βίου συνολικά και τι ποσοστό αναπλήρωσης έχει η σύνταξή του.

Στο μεταξύ,σήμερα θα γίνει κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στους εκπροσώπους των θεσμών, που βρίσκονται στην Ελλάδα με στόχο την επαναξιολόγηση της πορείας του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση από το αποτέλεσμα της συνάντησης θα κριθεί η τελική μορφή που αναμένεται να λάβει η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας. Θα ακολουθήσει βεβαίως, ευρύς κοινωνικός διάλογος, αλλά από τη συνάντηση θα διαφανεί τι αποδέχεται και τι απορρίπτει η πλευρά των θεσμών, θέτοντας έτσι τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.