Οικονομία

«Στο κόκκινο» ΟΑΕΕ και ΙΚΑ

«Στο κόκκινο» ΟΑΕΕ και ΙΚΑ «Στο κόκκινο» ΟΑΕΕ και ΙΚΑ
«Στο κόκκινο» ΟΑΕΕ και ΙΚΑ του Βασίλη Αγγελόπουλου Η τραγική κατάσταση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, εμφανίζεται ξεκάθαρα στα οριστικά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και αφορούν το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015.

Στη χειρότερη θέση όλων βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, καθώς έχει σχεδόν αξιοποιήσει το σύνολο της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης (95,9% ή 800 εκατ. ευρώ από τα 834 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για όλο το έτος). Αυτό σημαίνει ότι για να «βγει η χρονιά» το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών πρέπει οπωσδήποτε να βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης ή να συμφωνηθεί να λάβει πρόσθετη κρατική στήριξη, που είναι και το πιθανότερο σενάριο. Εκτός εάν υπάρξει μείωση δαπάνης, δηλαδή μείωση συντάξεων… Σε ανάλογα δυσχερή θέση βρίσκεται και το ΙΚΑ που έχει αξιοποιήσει στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους το 85,1% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης ή 2,133 δισεκ ευρώ από τα 2,505 δισεκ ευρώ που δικαιούται συνολικά.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για το ΕΚΑΣ, αφού στο εννεάμηνο έχουν αξιοποιηθεί 633 εκατ. ευρώ. Εάν το ποσό αυτό συγκριθεί με αυτό που είχε εγγραφεί στον περσινό προϋπολογισμό (516 εκατ. ευρώ), τότε έχει ήδη ξεπεράσει το 100% της ετήσιας χρηματοδότησης. Όμως έχει υπάρξει πρόβλεψη για δαπάνη που θα ανέλθει 920 εκατ. ευρώ, δηλαδή προστέθηκαν στην αρχική εκτίμηση άλλα 404 εκατ. ευρώ και έτσι θα καταστεί δυνατό να καλυφθεί η ετήσια δαπάνη για ΕΚΑΣ χωρίς προβλήματα. Η παραπάνω υπέρβαση όμως, αποτελεί και το βασικό λόγο που οι θεσμοί πιέζουν για να σταματήσει η χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού κάθε χρόνο αυξάνεται και το ποσό χρειάζεται. Υπενθυμίζεται ότι μόνο για το τρέχον έτος οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ έφτασαν τις 370.000 συνταξιούχους περίπου. Με βάση τη μνημονιακή δέσμευση πρέπει τον Μάρτιο του 2016 να καταργηθεί το ΕΚΑΣ στο 20% των «προνομιούχων» από αυτούς, δηλαδή σε περίπου 70.000 – 75.000 συνταξιούχους.