Οικονομία

Οι ημερομηνίες καταβολής για Κάρτα Σίτισης και οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ

Οι ημερομηνίες καταβολής για Κάρτα Σίτισης και οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ Οι ημερομηνίες καταβολής για Κάρτα Σίτισης και οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ
Οι ημερομηνίες καταβολής για Κάρτα Σίτισης και οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ Το Υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι βρήκε τα απαραίτητα κονδύλια μετά από μεγάλη καθυστέρηση για την πίστωσή της Κάρτας Σίτησης όπου θα γίνει την Παρασκευή στις 30 Οκτωβρίου αλλά και για το οικογενειακό επίδομα του ΟΓΑ.

Η πίστωση για την Κάρτα Σίτησης θα φορά 145.357 δικαιούχους, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και λαμβάνουν κάθε μήνα επιδότηση 70-220 ευρώ, η οποία προκύπτει από το ετήσιο εισόδημά τους, για να καταφέρουν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης.

Με βάση την αρχική εκτίμηση η δ’ δόση της επιδότησης σίτισης, ύψους 16,3 εκατ. ευρώ, έπρεπε να έχει πιστωθεί στην κάρτα αλληλεγγύης, έως τις 24 Οκτωβρίου, συνεπώς η καθυστέρηση γι’ αυτή την πολύ κρίσιμη κοινωνική παροχή, ανέρχεται στη μία εβδομάδα…

Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ που αφορούν το γ’ τρίμηνο του 2015, θα πιστωθούν στους δικαιούχους, την ερχόμενη Πέμπτη 5 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών, που θα λάβουν όσοι υπέβαλλαν αίτηση Α21 έως και τις 4 Σεπτεμβρίου του 2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Η συνολική δαπάνη της γ’ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων ανέρχεται σε 223 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι από το σύνολο των δικαιούχων οι 235.000 έχουν λάβει τις δύο πρώτες δόσεις. Άρα υπάρχει ένα πλήθος 410.000 δικαιούχων περίπου, οι οποίοι δεν έχουν λάβει κανένα οικογενειακό επίδομα από την αρχή του έτους. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, τα οικογενειακά επιδόματα θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου από τον ΟΓΑ.

Όμως το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κρατικός μηχανισμός, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μια 15νθήμερα καθυστέρηση.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδης σε ερωτήσεις που δέχτηκε, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να μην υπάρχουν επιπτώσεις από την τροποποίηση του ασφαλιστικού, ενώ αναφορικά με την καθυστέρηση των επιδομάτων, είπε ότι «η Κάρτα Αλληλεγγύης θα πιστωθεί την Παρασκευή και από Δευτέρα τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ. Καταλαβαίνουμε απόλυτα το πρόβλημα, θα παρακαλούσαμε για την κατανόηση όσο είναι δυνατόν, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο για όλους, να είμαστε απόλυτα συνεπείς όταν πρέπει και φαντάζομαι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο». ολοκλήρωσε σχετικά ο κ. Νεφαλούδης