Οικονομία

Τι τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν τα αυτοκίνητα πενταετίας

Τι τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν τα αυτοκίνητα πενταετίας Τι τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν τα αυτοκίνητα πενταετίας
Ίδια τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν τα αυτοκίνητα με χαμηλούς ρύπους με τα παλαιότερα Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν κάποια ελάχιστα ευρώ για τέλη κυκλοφορίας εξαιτίας λόγω χαμηλών ρύπων και ταξινόμησης μετά τον Οκτώβριο του 2010 είναι αυτοί που θα είναι είναι οι χαμένοι με την επιβολή τελών για πρώτη φορά από φέτος να είναι δεδομένη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών οι ιδιοκτήτες αυτών των αυτοκινήτων θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για το 2016  το ποσό που αντιστοιχεί και για τα αυτοκίνητα που δεν απαλλάσονται λόγω ρύπων.

Ετσι ένα Ι.Χ με ρύπους έως 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, 1.000 κυβικών εκατοστών τα φετινά τέλη θα είναι 60 ευρώ, στα 1.300 κυβικά θα διαμορφωθούν στα 67,5 ευρώ και στα 1.400 κυβικά θα φτάσουν τα 120 ευρώ.

Μέχρι σήμερα, τα τέλη κυκλοφορίας έχουν δύο κατηγορίες υπολογισμού. Τα αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν έως το τέλος Οκτωβρίου 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τα κυβικά.

Παράλληλα για αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν πρώτη φορά μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων ανά χιλόμετρο. Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, προβλέπεται απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας.

Πληροφορίες αναφέρουν παράλληλα ότι το σενάριο μειώσεων στα παλαιά και μικρά αυτοκίνητα το οποίο ήθελε να προχωρήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, με αντιστάθμισμα αυξήσεις τελών για τα μεγάλου κυβισμού και ακριβά αυτοκίνητα φαίνεται να προσκρούει στην έλλειψη βάσης δεδομένων αναφορικά με τις τιμές.