Οικονομία

Έσπασε ομόλογο το ΕΤΕΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου

Έσπασε ομόλογο το ΕΤΕΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου Έσπασε ομόλογο το ΕΤΕΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου
Έσπασε ομόλογο το ΕΤΕΑ για να πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Για να καταφέρει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) να καταβάλλει τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου, στα τέλη Νοεμβρίου, αναγκάστηκε να «σπάσει» ένα ομόλογο αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο προχώρησε σε αυτή την κίνηση, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν συγκεντρώνονται από ασφαλιστικές εισφορές το ποσό των 280 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την καταβολή των συντάξεων, σε περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους. Η ρευστοποίηση του ομολόγου θα γίνει το αργότερο έως την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να προλάβει η διοίκηση του Ταμείου, να καταβάλλει τις συντάξεις στους δικαιούχους, χωρίς καθυστερήσεις. Η ρευστοποίηση αναμένεται να γίνει από μερίδια που κατέχει το Ταμείο, στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μαζί με τους υπόλοιπους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου, η ρευστοποίηση του ομολόγου γίνεται με μικρή ζημία (5%).

Με δεδομένο ότι πλέον, δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα στήριξης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το Υπουργείο Εργασίας, φαίνεται ότι συναινεί με την απόφαση του ΔΣ του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού το ΕΤΕΑ είχε λάβει αντίστοιχο ποσό από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), για να αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετώπιζε τότε.