Οικονομία

Προϋπολογισμός: Κάλυψε την ετήσια κρατική χρηματοδότηση ο ΟΑΕΕ

Προϋπολογισμός: Κάλυψε την ετήσια κρατική χρηματοδότηση ο ΟΑΕΕ
Προϋπολογισμός: Κάλυψε την ετήσια κρατική χρηματοδότηση ο ΟΑΕΕ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Από το δεκάμηνο καλύφθηκε η ετήσια κρατική χρηματοδότηση για τον ΟΑΕΕ και για να καταβληθούν οι συντάξεις, δόθηκαν επιπλέον 66 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, προκύπτει ότι το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών κάλυψε σε ποσοστό 107,9% τη συνολική ετήσια κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται.

Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο έλαβε το σύνολο από τα 834 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά τελικά έφτασε η χρηματοδότηση στα 900 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει θα απαιτηθούν έως 150 εκατ. ευρώ παραπάνω από τα ποσά που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του Οργανισμού για να καταβληθούν χωρίς προβλήματα οι συντάξεις έως το τέλος του έτους.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ, αφού στο δεκάμηνο έχει καλύψει το 92,3% της ετήσιας χρηματοδότησης, δηλαδή έχουν εισπραχθεί 2,313 δισ. ευρώ, από τα 2,505 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί. Ο ΟΓΑ έχει αξιοποιήσει το 84,8% της ετήσιας κρατικής στήριξης, που αντιστοιχεί σε 2,78 δισ. ευρώ, από τα 3,277 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Αντίθετα, πολύ μικρή είναι η απορρόφηση των κρατικών κονδυλίων από τον ΟΑΕΔ. Στο δεκάμηνο έχει αξιοποιηθεί μόλις το 42,7% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι, από τα 750 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός για τον Οργανισμό, έχουν αξιοποιηθεί τα 320 εκατ. ευρώ, μόλις.