Οικονομία

Στο επίκεντρο και τα εργασιακά

Στο επίκεντρο και τα εργασιακά Στο επίκεντρο και τα εργασιακά
Στο επίκεντρο και τα εργασιακά Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και στον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), κ. Γκάι Ράιντερ.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι να υπάρξει τρόπος να αξιοποιηθούν από την ελληνική νομοθεσία, οι «βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, σχετικά με ζητήματα όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος, η προκήρυξη απεργιών και οι νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τα παραπάνω ζητήματα, αποτελούν και μνημονιακές δεσμεύσεις ότι πρέπει να αλλάξουν και αναζητείται η καλύτερη δυνατή φόρμουλα για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Είναι γνωστό ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει την επιθυμία για απόλυτη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για παραγκωνισμό του υπουργείου Εργασίας, από τη διαδικασία. Επίσης, έχουν ζητήσει να αποφασίζονται στο εξής απεργίες, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων ενός κλάδου και όχι απλώς με την απόφαση ενός διοικητικού συμβουλίου ή μιας γενικής συνέλευσης. Επιπλέον, έχουν πρόθεση για περαιτέρω επέκταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, που ευνοούν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και για περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.