Οικονομία

Διήμερο σεμινάριο για αρχειονόμους στην Θεσσαλονίκη

Διήμερο σεμινάριο για αρχειονόμους στην Θεσσαλονίκη
Διήμερο σεμινάριο για αρχειονόμους στην Θεσσαλονίκη Διήμερο σεμινάριο με στόχο την εκπαίδευση των εργαζόμενων σε αρχειακούς φορείς στα διεθνή πρότυπα περιγραφής αρχείων, διοργανώνουν, σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Από το 1995, η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία φροντίζει να παρακολουθεί από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις στη δημιουργία και εφαρμογή προτύπων και να μεταφέρει στην Ελλάδα τη διεθνή τεχνογνωσία με τη μετάφρασή τους στα ελληνικά. Ήδη, χάρη στην πρωτοβουλία αυτή της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας, οι κυριότεροι ελληνικοί αρχειακοί φορείς χρησιμοποιούν πλέον για την περιγραφή των αρχείων τους το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής και προετοιμάζονται για την εισαγωγή και των υπολοίπων προτύπων.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διαχειρίζεται ογκώδες και πολύτιμο αρχειακό υλικό, μέσω του οποίου ανασυγκροτείται σημαντικό μέρος της οικονομικής ιστορίας, τραπεζικής, βιομηχανικής και αγροτικής, της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Το Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος έχει ενσωματώσει και διατηρεί τα ιστορικά αρχεία των τραπεζών τις οποίες απορρόφησε η Τράπεζα Πειραιώς στο παρελθόν, καθώς και αρχεία φορέων και επιχειρήσεων που συνδέθηκαν μαζί τους. Απευθυνόμενο σε ομάδες κοινού και πέραν της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ εφαρμόζει τις αρχές και τις καλές πρακτικές της αρχειονομίας και επιθυμεί να συμβάλει στην περαιτέρω εμπέδωσή τους, καθώς και στη διαρκή κατάρτιση των αρχειονόμων που καλούνται να τις εφαρμόσουν.

Η υπεύθυνη ιστορικού αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, Ελένη Μπενέκη, δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά" των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου, ότι το σεμινάριο εντάσσεται στην προσπάθεια του ΠΙΟΠ να επεκτείνει τις δραστηριότητες του στη Θεσσαλονίκη.

"Σε αυτό το πλαίσιο [...] κάνουμε ένα μεγάλο δια βίου εκπαίδευσης σεμινάριο για αρχειονόμους [...] και το κάνουμε με την Ελληνική Εταιρεία Αρχειονόμων, τον επιστημονικό σύλλογό τους, σε συνέχεια δύο μεγάλων τέτοιων σεμιναρίων που κάναμε στην Αθήνα τον προηγούμενο χρόνο και το χρωστάγαμε στη Βόρεια Ελλάδα" υπογράμμισε.

NETWORK