Οικονομία

Επιτροπή Απασχόλησης: Λανθασμένες οι προτάσεις που έγιναν προς την Ελλάδα για τα εργασιακά

Επιτροπή Απασχόλησης: Λανθασμένες οι προτάσεις που έγιναν προς την Ελλάδα για τα εργασιακά
Επιτροπή Απασχόλησης Ευρωκοινοβουλίου: Λανθασμένες οι προτάσεις που έγιναν προς την Ελλάδα για τα εργασιακά Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο «Πολλές φορές ήταν λανθασμένες οι προτάσεις που έχουν γίνει στην ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια». Η τοποθέτηση αυτή προήλθε από τον κ. Τόμας Χάντελ, πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Παρουσία και της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κας Κωνσταντίνας Κούνεβα, ο κ. Χάγκελ παραδέχτηκε ότι «τα τελευταία χρόνια, ως Γερμανός, έχω βιώσει τη μεγάλη έλλειψη κατανόησης απέναντι στο ελληνικό ζήτημα». Επίσης, τόνισε ότι η Επιτροπή είναι ο πιο κατάλληλος φορέας ώστε να παρέχει «καλύτερες προτάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση τα προβλήματα της ανεργίας, της ανέχειας κλπ.». Βασική προϋπόθεση είναι να προσεχθεί ώστε «τα μνημόνια να συνάδουν με την Κοινωνική Χάρτα της Ευρώπης και τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ILO, έτσι ώστε να μην έχουμε μια επιδείνωση της κοινωνικής και εργασιακής κατάστασης στη χώρα». Στο πλαίσιο αυτό ήδη η Επιτροπή Απασχόλησης έχει αποφασίσει να συγκροτήσει μια μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης, (ένα Monitoring Group), της διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα.Ο κ. Χάντελ προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις τέτοιου τύπου στην Ελλάδα έτσι ώστε να μπορέσει να εμβαθύνει η Επιτροπή «την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τη χώρα».

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «τους βασικούς στυλοβάτες της προσπάθειάς μας να έχουμε μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, τέτοιες που να έχει ανάγκη η χώρα και όχι τέτοιες που της υπαγορεύονται απ’ έξω». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει τις δικές της «μεταρρυθμίσεις και στα εργασιακά, ώστε να επανέλθουμε στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, γιατί τα μνημόνια ήταν στην πραγματικότητα ένα εισιτήριο εξόδου από την Ευρώπη. Μας απομόνωσαν από την παράδοση του κοινωνικού διαλόγου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί την ψυχή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». Το ίδιο ακριβώς, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος ότι επιδιώκει να κάνει και στο σκέλος των «αναγκαίων» όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και στο ασφαλιστικό σύστημα. Δηλαδή να προωθήσει η κυβέρνηση τη δική της μεταρρύθμιση, «πέραν των μνημονίων για ένα ένα σύστημα βιώσιμο, δίκαιο και ένα σύστημα που οι αναγκαίες εξοικονομήσεις δεν θα γίνουν από μια ακόμα μείωση των συντάξεων αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος».

Η κα Κούνεβα πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από την από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το Ευρωκοινοβούλιο. στήριξη έτσι ώστε «να μπορούμε να τηρήσουμε ως χώρα και ως κυβέρνηση όλα τα καλά που έχουν αποκτηθεί για τα εργασιακά δικαιώματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και ζητήσαμε να μας δώσουν μια σκέψη για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Γιατί ό,τι και να κάνουμε αν δεν έχουμε θέσεις εργασίας δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Όσες περικοπές και αν γίνονται αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται θέσεις εργασίας».