Οικονομία

Δεν έπιασε τις προσδοκίες η επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας

Χειρότερα από τις προσδοκίες η επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας Χειρότερα από τις προσδοκίες η επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας
Πετρόπουλος: Η ρύθμιση για κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία πήγε χειρότερα από τις προσδοκίες Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στην εκτίμηση ότι η ρύθμιση για επιλογή κατώτατων ασφαλιστικών κατηγοριών, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, προέβη ο υφυπουργός Εργασίας. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κ. Τάσος Πετρόπουλος προχώρησε σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση κινήθηκε, χαμηλότερα από τις περιστάσεις.

Ειδικότερα, από τους 260 χιλιάδες περίπου οφειλέτες του ΟΑΕΕ, περίπου 50 χιλιάδες ήταν εκείνοι που βρίσκονται σε διαδικασία πλήρους αδυναμίας οφειλής και επέλεξαν τρεις χαμηλότερες κατηγορίες. Όσον αφορά τους μηχανικούς, που είναι η πλέον δοκιμαζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, 20 χιλιάδες επέλεξαν κατώτερες κατηγορίες και μόλις 4 χιλιάδες από αυτούς ήταν οφειλέτες, οι οποίοι δεν κατέβαλαν εισφορές.

Συνεπώς, ούτε και εκείνοι, που σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, «όφειλαν και είχαν την ευχέρεια να επιλέξουν αυτή τη δυνατότητα μικρότερης ασφαλιστικής δαπάνης, δεν προσήλθαν για να επιλέξουν αυτή τη δυνατότητα,γιατί δεν άντεχαν έτσι κι αλλιώς να είναι ενταγμένοι μέσα στη διαδικασία της ενημερότητας στους ασφαλιστικούς φορείς».

Ο υφυπουργός Εργασίας, επανέλαβε ότι καταγράφεται εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 27%, ότι διαπιστώνεται πλήρης αδυναμία των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών να καταβάλουν τις εισφορές. Έχουν συσσωρευτεί 12 δισεκ ευρώ οφειλές στον ΟΑΕΕ από τους ελεύθερους επαγγελματίες και υπάρχει τεράστια αδυναμία συμμετοχής των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων στις υποχρεώσεις που έχουν για την κοινωνική ασφάλιση.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πετρόπουλος διέψευσε τα σενάρια για σύνδεση της εθνικής σύνταξης με το εισόδημα. Η εθνική σύνταξη θα συνδέεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος (δηλαδή σύμφωνα με το όριο φτώχειας, όπως αυτό θα καταγράφεται ως ποσοστό του ΑΕΠ). Επιπλέον, θα υπάρχει και η αναλογική σύνταξη, εγγυημένη και αυτή από την πολιτεία, που θα προκύπτει με βάση τα ποσά εισφορών που έχει καταβάλλει ο καθένας.