Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιτόπιοι έλεγχοι μέτρου 221

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιτόπιοι έλεγχοι μέτρου 221
ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιτόπιοι έλεγχοι μέτρου 221 ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιτόπιοι έλεγχοι μέτρου 221 πρώτη δάσωση γεωργικών γαιων - έτους 2015. εγκύκλιος - εγχειρίδιο διαδικασιών ελεγχοy

ΓΕΝΙΚΑ

Α. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΩΝ

Κάθε γεωργός που είναι δικαιούχος των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στο άρ. 36 παρ. β) του Καν. (ΕΚ) 1698/2005 όπως αυτά αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 21,22 και 23 του Καν.1305/2013, οφείλει να τηρεί μια σειρά υποχρεώσεων. Οριζόντια υποχρέωση για όλους τους δικαιούχους είναι η τήρηση του δασοπεριβαλλοντικού φακέλου ήτοι :

Ι. ΔΑΣΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

Ο δασοπεριβαλλοντικός φάκελος όπως αυτός ορίζεται στην υπ' αριθ. 800/16.01.2015 ΚΥΑ, Άρθρο 3 θεωρείται ο φάκελος με τα απαραίτητα έγγραφα που υποχρεούται να τηρεί ο δικαιούχος στην εκμετάλλευση. Ο δασοπεριβαλλοντικός φάκελος πρέπει να είναι διαθέσιμος αν ζητηθεί από τις ελεγκτικές αρχές και περιλαμβάνει τα απαραίτητα υποστηρικτικά έγγραφα από το 1ο έτος εφαρμογής και μέχρι τη στιγμή του ελέγχου, δηλαδή:

Α. Αντίγραφο των παραστατικών ένταξης
Β. Απόφαση έγκρισης της επένδυσης και τυχόν τροποποιήσεις
Γ. Αντίγραφα των ετήσιων αιτήσεων πληρωμής: Ως αίτηση πληρωμής θεωρείται η ετήσια αίτηση που υποβάλλει ο δικαιούχος για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης από τις εθνικές αρχές. Η αίτηση πληρωμής για το Μέτρο 221 αποτελεί παράρτημα της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ).

Δ. Δήλωση Εφαρμογής: Ως δήλωση εφαρμογής θεωρείται η ετήσια δήλωση- η οποία και υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον δικαιούχο μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, με την ολοκλήρωση των ετήσιων δεσμεύσεων και στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, στον αρμόδιο Φορέα Υλοποίησης μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αντίγραφο της παραμένει στον δασοπεριβαλλοντικό φάκελο του δικαιούχου. Ανάλογα με το έτος ελέγχου οι Δηλώσεις Εφαρμογής που θα εμπεριέχονται στο δασοπεριβαλλοντικό φάκελο θα αφορούν έως το προηγούμενο έτος.

Ε. Αντίγραφα εντύπων επιτόπιου ελέγχου -εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί και ο δικαιούχος έχει κρατήσει αντίγραφο.

ΣΤ. Κάθε άλλο έγγραφο που αφορά το Μέτρο 221 Πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών. Τέτοια έγγραφα μπορεί να είναι το αίτημα του δικαιούχου προς τις δασικές υπηρεσίες για δασοκομικές επεμβάσεις ή η Άδεια από τη Δασική Υπηρεσία για διενέργεια δασοκομικών επεμβάσεων. Επίσης τυχόν έγγραφα γνωστοποίησης ανωτέρας βίας, μητρώα, τιμολόγια, κα

ΙΙ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Οι δικαιούχοι του Μέτρου 221 τηρούν στο σύνολό τους κάποιες υποχρεώσεις και κατά τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης (η χρονική περίοδος στη διάρκεια της οποίας οι δικαιούχοι και το κράτος δεσμεύονται να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις ) και μέχρι τη λήξη της δεν δύναται να γίνει μετατροπή μιας υποχρέωσης σε άλλη. Δίνεται όμως η δυνατότητα αναπροσαρμογής των συναφθέντων συμβάσεων (μεταβιβάσεις, ανωτέρα βία) ή διακοπής συμβάσεων.

Όπως έχει ήδη προαναφερθεί οι δικαιούχοι του Μέτρου 221 υποχρεούνται να τηρούν στην εκμετάλλευση τους δασοπεριβαλλοντικό φάκελο. Επιπρόσθετα και με γνώμονα τη συμβολή του Μέτρου στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων / προτεραιοτήτων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την πολλαπλή συμμόρφωση (Βλ. Εγκύκλιος Πολλαπλής Συμμόρφωσης -2015) και τις δεσμεύσεις που δικαιολογούν την ενίσχυση. Οι δεσμεύσεις όπως αυτές ορίζονται στο Εθνικό/ Κοινοτικό Δίκαιο είναι:

Οι δικαιούχοι, εφόσον οι φυτείες τους έχουν υπερβεί το 7ο έτος ηλικίας και αυτές βρίσκονται σε συνθήκες καλής κατάστασης δύναται να προβαίνουν σταδιακά στις κατάλληλες καλλιεργητικές δασοκομικές επεμβάσεις (όπως αραιώσεις και κλαδεύσεις). Οι επεμβάσεις αυτές, εγκρίνονται αρμοδίως από την οικεία Δασική Υπηρεσία ύστερα από αίτημα του δικαιούχου ή μετά από διαπίστωση της αρμόδιας επιτροπής μη δημόσιας δασοπονίας. Οι αραιώσεις έχουν την έννοια του καθαρισμού με σκοπό την απομάκρυνση των δένδρων που υπολείπονται σε αύξηση και την ενίσχυση εκείνων των ατόμων που έχουν το καλύτερο μορφότυπο (επιλεκτικές υλοτομίες).

Η αρμόδια Δασική Υπηρεσία για την χορήγηση της σχετικής αδείας στα πλαίσια των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας θα εξετάζει, παρουσία του δικαιούχου, την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας του αιτήματος από δασοπονική άποψη και ανάλογα με τον χρόνο στον οποίο βρίσκεται η φυτεία, το είδος και το μέσο ύψος των δασικών δένδρων, καθώς και την ποιότητα του τόπου, θα προσδιορίζει τον ελάχιστο αριθμό των ατόμων ανά στρέμμα κατ' έτος ή κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των δασοκομικών χειρισμών.

Σε κάθε περίπτωση από τις οποιεσδήποτε τεχνικές επεμβάσεις δεν θα μειώνεται το μέγεθος της έκτασης της επένδυσης. Ο ελάχιστος αριθμός των φυτών, μετά το έβδομο έτος εφαρμογής των
 
δεσμεύσεων και καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης, δεν θα είναι μικρότερος από τα 70 φυτά το στρέμμα για τις φυτείες στις οποίες προβλέπονταν η φύτευση με 160 ή 250 φυτά το στρέμμα, ενώ για τις φυτείες των ευγενών πλατύφυλλων και λοιπών ειδών, για τις οποίες προβλέπονταν φύτευση με 28 φυτά το στρέμμα, ο αριθμός των φυτών δεν θα είναι μικρότερος από 20 φυτά το στρέμμα. Σε κάθε περίπτωση να τηρείται σχετική ομοιομορφία κατανομής των δενδρυλλίων στο αγροτεμάχιο. Οι εν λόγω αραιώσεις δύναται να πραγματοποιηθούν εφάπαξ.

Εν κατακλείδι ο ελάχιστος αριθμός των φυτών, μετά το έβδομο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων και καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης, δεν θα είναι μικρότερος από τα 70 φυτά το στρέμμα για τις φυτείες στις οποίες προβλέπονταν η φύτευση με 160 ή 250 φυτά το στρέμμα, ενώ για τις φυτείες των ευγενών πλατύφυλλων και λοιπών ειδών, για τις οποίες προβλέπονταν φύτευση με 28 φυτά το στρέμμα, ο αριθμός των φυτών δεν θα είναι μικρότερος από 20 φυτά το στρέμμα.

Το Μέτρο 221 εφαρμόζεται στα περιγραφόμενα στον ακόλουθο πίνακα δασικά δέντρα ανά κατηγορία, τα οποία και καλλιεργούνται στην εκμετάλλευση. Δεν επιτρέπεται η συγκαλλιέργεια με άλλα μη επιλέξιμα δέντρα. Επίσης δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια δέντρων με σκοπό την εμπορία τους για τα Χριστούγεννα.

Α/Α ΚΟΙΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
ΚΩΝΟΦΟΡΑ |
1 Ερυθρελάτη Picea excelsa
2 Ελάτη η λευκή Abies alba
3 Ελάτη η υβριδογενής Abies borisii-regis (Abies alba x Abies cephalonica )
4 Ελάτη η κεφαλληνιακή Abies cephalonica
5 Πεύκη η λευκόδερμη Pinus heldreichii var. leucodermis
6 Πεύκη η δασική Pinus sylvestris
7 Πεύκη η μαύρη Pinus nigra
8 Πεύκη η τραχεία Pinus halepensis ssp brutia
9 Πεύκη η χαλέπιος Pinus halepensis ssp halepensis
10 Κουκουναριά Pinus pinea
11 Πεύκη η βαλακανική ή πενταβέλονη Pinus peuce
12 Κυπαρίσσι αειθαλές Cupressus sempervirens
13 Ίταμος Taxus baccata
14 Ψευδοτσούγκα Pseudotsuga menziensii
15 Λάριξ Ευρωπαική Larix europaea
16 Κέδρος του Λιβάνου Cedrus libani ssp. libani
17 Κέδρος ο βραχύφυλλος Cedrus libani ssp. brevifolia
18 Άρκευθος Juniperus sp.
ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΑ |
1 Λεύκη ( όλοι οι κλώνοι και τα υβρίδια) Populus sp.
2 Καρυδιά η βασιλική Juglans regia
3 Καστανιά Castanea sativa
4 Φράξος ο οξύκαρπος, νερόφραξος Fraxinus angustifolia ssp oxycarpa
5 Σφένδαμος o ψευδοπλάτανος Acer pseudoplatanus
6 Σφένδαμος ο πλατανοειδής -νεροπλάτανος Acer platanoides
7 Σκλήθρο κολλώδες Alnus glutinosa
8 Αρκουδοπούρναρο Ilex aquifolium
9 Δάφνη η ευγενής Laurus nobilis
10 Πλάτανος ο ανατολικός Platanus orientalis
11 Λικιδάμβαρη η ανατολική, Υγράμβαρη Liquidambar orientaliw
12 Ιπποκαστανιά Aesculus hippocastanus
13 Σημύδα η κρεμοκλαδής Beula pendula
14 Δρύς η χνοώδης Quercus pubescens
15 Δρύς η ευθύφλοιος Quercus cerris
16 Αριά Quercus ilex
17 Δρύς η πλατύφυλλη Quercus frainetto (Quercus conferta)
18 Βαλανιδιά Quercus ithaburensis ssp macrolepis (Quercus aegilops)
19 Δρύς η πετραία Quercus petraea ( Q. sessiliflora)
20 Δρύς η ποδισκοφόρος Quercus robur ssp. pedunculiflora
21 Δρύς η μακεδονική Quercus trojana ssp. trojana
22 Φελλοδρύς Quercus suber
23 Οξυά η δασική Fagus sylvatica
24 Οξυά η μοισιακή Fagus moesiaca
25 Οξυά η ανατολική Fagus orientalis
26 Μαστιχόδενδρο Pistacia lentiscus var.chia
27 Μελικοκκιά Celtis australis
28 Κουτσουπιά Cercis siliquastrum
29 Χαρουπιά (Ξυλοκερατιά) Ceratonia siliqua
30 Λεπτοκαρυά Corylus avellana
31 Μουριά η λευκή Morus alba
32 Μουριά η μαύρη Morus nigra
33 Ιτιές (όλα τα είδη) Salix spp.
34 Κερασιά Prunus avium
35 Φιλύρα η καρδιοειδής Tilia cordata
36 Φιλύρα η πλατύφυλλη Tilia platyphyllos
37 Φιλύρα η πιληματώδης Tilia tomentosa
38 Σορβιά η οικιακή Sorbus domestica
39 Αλμυρίκι (όλα τα είδη) Tamarix s.p
40 Ψευδακακία Robinia pseudoakakia


Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ι. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟΥ

Το δείγμα επιτόπιων ελέγχων του Μέτρου 221 εξάγεται μηχανογραφικά από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σε πληθυσμό που καλύπτει τουλάχιστον το 2,5% των δικαιούχων που έχει παρέλθει το πέμπτο έτος από την πρώτη παραλαβή της επένδυσης. Οι αιτούντες που έχουν κριθεί μη επιλέξιμοι μετά τους διοικητικούς ελέγχους, δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσοστού 2,5%. Το δείγμα εξάγεται μηχανογραφικά με βάση τα ακόλουθα:
-    Τυχαία επιλογή που καλύπτει το 25% του δείγματος
-    Επιλογή, βάσει ανάλυσης κινδύνου, που καλύπτει το 75% του δείγματος.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται από δύο τουλάχιστον ελεγκτές όπου ο ένας είναι δασολόγος ή δασοπόνος, όπως αυτοί ορίζονται από το φορέα υλοποίησης (Δασικές Υπηρεσίες, Δασαρχεία και Δ/νσεις Δασών των Νομών χωρίς Δασαρχεία, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δασολόγος ή δασοπόνος τότε με απόφαση του φορέα υλοποίησης καθορίζεται άλλος υπάλληλος με σχετική εμπειρία. Με τον όρο ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος του ελέγχου, μπορεί να προαναγγελθεί η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων. Η προαναγγελία περιορίζεται αυστηρά στο απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα και δεν υπερβαίνει τις 14 ημέρες. Οι επιτόπιοι έλεγχοι πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των υποχρεώσεων των δεσμεύσεων του δικαιούχου καθώς και το σύνολο των επί πλέον δεσμεύσεων, που μπορούν να ελεγχθούν κατά την στιγμή της επίσκεψης.

Στον δικαιούχο παρέχεται η δυνατότητα να υπογράψει την έκθεση, για να βεβαιώσει την παρουσία του στον έλεγχο και να προσθέσει παρατηρήσεις. Σε περίπτωση που έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες, ο δικαιούχος λαμβάνει αντίγραφο της έκθεσης ελέγχου.

Ο επιτόπιος έλεγχος αποσκοπεί στην επιβεβαίωση του μεγέθους της δηλωθείσας έκτασης που πραγματοποιείται με μέτρηση με GPS και στην επιβεβαίωση της επιλεξιμότητας που πραγματοποιείται με τον έλεγχο των δεσμεύσεων του Μέτρου στο 100% των ενταγμένων στο Μέτρο αγροτεμαχίων. Η μη επιβεβαίωση των άνω οδηγεί σε κυρώσεις.

Ο επιτόπιος έλεγχος των αγροτεμαχίων -ως προς τη μέτρηση- μπορεί να περιορίζεται σε δείγμα που περιλαμβάνει τουλάχιστον το 50% από κάθε είδος αγροτεμαχίων που περιλαμβάνονται στην αίτηση πληρωμής του ελεγχόμενου και σε περίπτωση μη ύπαρξης απόκλισης αλλά ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων πραγματοποιείται επιτόπια επίσκεψη στο σύνολο των ενταγμένων αγροτεμαχίων στο Μέτρο 221. Σε περίπτωση απόκλισης προσμετράται το σύνολο των αγροτεμαχίων. Εντούτοις πραγματοποιείται επιτόπια επίσκεψη στο σύνολο των ενταγμένων αγροτεμαχίων έτσι ώστε νε επιβεβαιωθεί η επιλεξιμότητα (είδος καλλιέργειας, αριθμός δέντρων,
 
άλλες δεσμεύσεις)Οι κωδικοί λαθών των ελεγχθέντων αγροτεμαχίων σημειώνονται στο αντίστοιχο πεδίο του εντύπου ελέγχου ΑΕΕ. Οι κωδικοί λαθών για το σύνολο της εκμετάλλευσης καταγράφονται ως ΝΑΙ /ΟΧΙ στο φύλλο ελέγχου Γ και παράγονται αυτόματα από το σύστημα.


ΙΙ. ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσω της ειδοποίησης να ενημερωθεί ο γεωργός ότι θα πρέπει πριν τον έλεγχο να έχει στη διάθεσή του ελεγκτή τον δασοπεριβαλλοντικό φάκελο, με πληρότητα δικαιολογητικών, όπως περιγράφεται στο σημείο Α. Ι της παρούσας εγκυκλίου.

Ο επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιείται παρουσία του κατόχου της εκμετάλλευσης ή νόμιμα εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του, ο οποίος υποχρεούται να προσκομίσει στους ελεγκτές όλα τα απαιτούμενα μητρώα, αρχεία και παραστατικά, να διευκολύνει τη μετάβαση των ελεγκτών σε κάθε αγροτεμάχιο, που περιλαμβάνει η εκμετάλλευσή του και να απαντήσει σε κάθε ερώτηση σχετική με την τήρηση των απαιτήσεων της ενότητας Α της παρούσας.

Ο έλεγχος των δασοπεριβαλλοντικών δράσεων αποτελείται από δύο τμήματα: Ο έλεγχος πραγματοποιείται σε επίπεδο αγροτεμαχίου με τη χρήση κωδικών λαθών στο φύλλο Β του εντύπου Επιτόπιου ΑΕΕ όπως περιγράφεται στην παρούσα εγκύκλιο και σε επίπεδο εκμετάλλευσης σε χωριστά φύλλα ελέγχου ανά Δράση -Έντυπο Γ που προσαρτώνται στο Παράρτημα.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, συμπληρώνονται τα συνημμένα υποδείγματα φύλλων ελέγχου, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα ενότητα ανάλογα με τις απαιτήσεις που υποχρεούται να τηρήσει ο κάθε γεωργός.

Ο ελεγχόμενος λαμβάνει γνώση για τα αποτελέσματα του ελέγχου, προσθέτει τις παρατηρήσεις του στο πρακτικό και υπογράφει υποχρεωτικά επ' αυτού, λαμβάνοντας αντίγραφο εφ' όσον έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Σε περίπτωση διαφωνίας με τα αποτελέσματα του ελέγχου, ο ελεγχόμενος διατηρεί το δικαίωμα υποβολής ένστασης εντός δέκα εργάσιμων ημερών στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία που τον διενήργησε, η οποία συγκροτεί τριμελή επιτροπή από υπαλλήλους της συναφών ειδικοτήτων για την εκδίκασή της, το αποτέλεσμα της οποίας είναι οριστικό και καταχωρείται στο μηχανογραφικό αρχείο. Η μη υπογραφή του παραγωγού ή η άρνηση λήψης αντιγράφου, καταγράφεται από τους ελεγκτές στο πρακτικό, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα του ελέγχου, ούτε μεταβάλει την προθεσμία ένστασης. Στην επιτροπή δεν συμμετέχουν οι υπάλληλοι που διενήργησαν τον έλεγχο. Άλλη ένσταση για τον ίδιο έλεγχο προς την ίδια ή άλλη υπηρεσία δεν εξετάζεται.


ΙΙΙ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΟΠΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

1. ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΕΠΙΤΟΠΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΦΥΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΚΜΕΤΤΑΛΕΥΣΗΣ 2012

i)  Α1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Συμπληρώνεται το διάστημα που διαρκεί ο έλεγχος στη συγκεκριμένη εκμετάλλευση. Αν ο έλεγχος διαρκεί μία μέρα συμπληρώνεται και στις δύο θέσεις «ΑΠΟ» - «ΕΩΣ» η ίδια ημερομηνία.
 
ii)    Α2. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ
Συμπληρώνονται τα στοιχεία του νόμιμα εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του παραγωγού, σε περίπτωση απουσίας του ίδιου του παραγωγού κατά τον έλεγχο.
iii)    Α3. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Συμπληρώνονται τα στοιχεία των ελεγκτών και των παρισταμένων στον έλεγχο.

Σημειώνεται «χ» στην αντίστοιχη θέση αν έγινε ή όχι ειδοποίηση για τον έλεγχο και εάν ΝΑΙ, συμπληρώνεται η ημερομηνία και ο τρόπος ειδοποίησης (τηλεφωνική, έγγραφη, ανάρτηση πίνακα ελεγχομένων, email).

Προεκτυπώνεται η ένδειξη «χ» ανάλογα με το αν ο έλεγχος έγινε με βάση το δείγμα (μηχανογραφικό ή χειρόγραφο) ή καταγγελία ή ένσταση ή μετά από τηλεπισκόπιση.

Σημειώνεται με «χ», η διαπίστωση του ελεγκτή, σχετικά με τους λόγους αδυναμίας διενέργειας του ελέγχου.

Ο παραγωγός υπογράφει για την παρουσία του στον επιτόπιο έλεγχο και σε ξεχωριστό πεδίο για την παραλαβή αντιγράφου του εντύπου.
Η υπογραφή του ελεγχόμενου θα πρέπει να υπάρχει σε όλες τις σελίδες του εντύπου και τα στοιχεία των ελεγκτών με τις υπογραφές καθώς και η ένδειξη για την συμφωνία του ή όχι με τα αποτελέσματα του ελέγχου κάθε αγροτεμαχίου.

i)  Β1 ΕΠΙΤΟΠΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Τα στοιχεία εκμετάλλευσης καθώς και τα στοιχεία της στήλης «ΔΗΛΩΣΗ» εμφανίζονται προεκτυπωμένα από την αίτηση πληρωμής.

Στη θέση «Α/Α» αναγράφεται ο αύξων αριθμός του αγροτεμαχίου της αίτησης του παραγωγού. Στα πεδία της στήλης «ΜΕΤΡΗΣΗ -Έλεγχος», σημειώνεται «V» στις περιπτώσεις που τα προεκτυπωμένα στοιχεία συμφωνούν με τις διαπιστώσεις/μετρήσεις του ελέγχου και συμπληρώνονται μόνο εκείνα στα οποία διαπιστώθηκε διαφορά σε σχέση με τα αποτελέσματα του ελέγχου (είτε είναι μεγαλύτερη είτε μικρότερη από τη δηλούμενη). Η μέτρηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κάτωθι οδηγίες:

Ο ελεγκτής μπορεί να επιβεβαιώσει ως προς το μέγεθος (μέτρηση) το 50% των δηλωμένων στο Μέτρο αγροτεμαχίων. Το δείγμα (50%) των μετρηθέντων αγροτεμαχίων πρέπει να ικανοποιεί παράλληλα τα εξής:
•    κάλυψη του 50% ανά καλλιέργεια που συμμετέχει στο μέτρο
•    μέτρηση των μεγαλύτερων τεμαχίων

Περιπτώσεις που η μέτρηση επεκτείνεται στο σύνολο των αγροτεμαχίων του μέτρου. Όταν η διαπιστωθείσα απόκλιση μεταξύ δηλωθείσας και μετρηθείσας (αποδεκτής έκτασης μετά τον υπολογισμό της ανοχής) επιλέξιμης έκτασης καλλιέργειας του 50% των μετρηθέντων αγροτεμαχίων της ομάδας καλλιέργειας που συμμετέχει στο μέτρο, είναι μεγαλύτερη του 3%, ο έλεγχος επεκτείνεται στο σύνολο των αγροτεμαχίων του μέτρου. Στις περιπτώσεις που το 50% των τεμαχίων δεν είναι ακέραιος αριθμός αλλά της τάξης του 0,5, ο επιτόπιος έλεγχος θα πρέπει να συμπληρωθεί σε αριθμό τεμαχίων στρογγυλοποιημένο προς τα πάνω.

Επιτόπια μέτρηση
Πριν από κάθε επιτόπιο έλεγχο είναι απαραίτητη η εκτύπωση των αποσπασμάτων των Ο/Χ για όλα τα αγροτεμάχια που δηλώνει ο παραγωγός στη ΕΑΕ2015 (και συμμετέχουν στο Μέτρο 221 ήτοι με
 
Κωδικό Παράλληλης Δράσης 0301), για τον εντοπισμό τους στο πεδίο την ώρα του επιτόπιου ελέγχου. Στα αποσπάσματα αυτά υπάρχει προς διευκόλυνση του ελεγκτή κάναβος, κλίμακα και στο κάτω μέρος της σελίδας πίνακας με όλες τις συντεταγμένες των κορυφών του αγροτεμαχίου κατά την ψηφιοποίηση. Επί του σχεδίου εμφανίζονται με τους αριθμούς 1,2 τα δύο πρώτα σημεία του πίνακα, οπότε ο ελεγκτής μπορεί εύκολα με το GPS να προσεγγίσει το αγροτεμάχιο στα δύο αυτά σημεία και να ελέγξει τη θέση του αγροτεμαχίου. Τα αποσπάσματα αυτά θα πρέπει να επισυνάπτονται στο πρακτικό επιτόπιου ελέγχου και θα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του.

α) Το αγροτεμάχιο που εντοπίζεται στην ίδια θέση με τη δηλωθείσα και ο ελεγκτής συμφωνεί με τα όρια και την έκταση του αγροτεμαχίου όπως αυτά έχουν και υποδειχθεί και ψηφιοποιηθεί στο LPIS κατά την αίτηση, απλώς σημειώνει με «V» όλα τα πεδία, και χωρίς να πραγματοποιεί σκαρίφημα σημειώνει ένα ζεύγος συντεταγμένων Χ,Υ εντός του αγροτεμαχίου στα αντίστοιχα πεδία και στο απόσπασμα του Ο/Χ.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στις περιπτώσεις που :
•    η ψηφιοποίηση, τα όρια και η καλλιέργεια είναι απολύτως προφανή με σχήματα και όρια αγροτεμαχίων απολύτως ευκρινή όπως για παράδειγμα αγροτεμάχια αναδασμών.
•    τα μη επιλέξιμα στοιχεία που εντοπίζονται επιτοπίως, έχουν εξαιρεθεί από την ψηφιοποιημένη και την δηλωθείσα επιλέξιμη έκταση του αγροτεμαχίου.
β) Σε περίπτωση που ενώ εντοπίζεται στην ίδια θέση με την δηλωθείσα, υπάρχει αμφιβολία επαλήθευσης της ψηφιοποίησης είτε στα όρια είτε στην αφαίρεση των μη επιλέξιμων στοιχείων,, θα διενεργείτε κανονική μέτρηση του αγροτεμαχίου και για τον υπολογισμό της «επιλέξιμης έκτασης» θα αφαιρούνται τα μη επιλέξιμα στοιχεία:
(τάφροι, μονοπάτια, φυτοφράχτες, υδατοσυλλογές, δενδροστοιχίες που αποτελούνται από δένδρα με ελάχιστη διάμετρο κώμης 1 μέτρο, αναβαθμίδες) πλάτους >2μ. συστάδες θάμνων και δένδρων, βράχια, που στο σύνολό τους υπερβαίνουν τα 50τ.μ. κατασκευές (κτίσματα, αποθήκες, υπόστεγα, στάβλοι...) που στο σύνολό τους υπερβαίνουν τα 50τ.μ. και ασφαλτοστρωμένοι, τσιμεντένιοι δρόμοι ανεξαρτήτου πλάτους. Θα σχεδιάζεται σκαρίφημα, το οποίο πρέπει να είναι πλήρως στοιχειοθετημένο έτσι ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσδιοριστεί πλήρως στον Ο/Χ του LPIS του ΟΠΣ. Αυτό σημαίνει ότι το σκαρίφημα θα πρέπει:
•    να περιλαμβάνει την ένδειξη του Βορρά
•    να περιλαμβάνει τα μη επιλέξιμα στοιχεία και την έκταση που καλύπτουν
•    να περιλαμβάνει τις συντεταγμένες όλων των κορυφών του αγροτεμαχίου ή
•    να περιλαμβάνει τις συντεταγμένες κάποιας κορυφής του αγροτεμαχίου και τα μήκη των πλευρών που μετρήθηκαν και τον προσανατολισμό του ή τις συντεταγμένες δύο αντιπροσωπευτικών κορυφών (π.χ. στη διαγώνιο), εφόσον πρόκειται για αγροτεμάχιο με κανονικό σχήμα
ή
•    απόσπασμα του Ο/Χ με σημειωμένα όλα τα μετρημένα στοιχεία

Η «Περίμετρος» συμπληρώνεται υποχρεωτικά και αφορά το όριο της ολικής έκτασης του αγροτεμαχίου. Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του εν λόγω πεδίου είναι απαραίτητη για τον υπολογισμό της "ανοχής μέτρησης" η οποία ορίζεται από μια ζώνη πλάτους 1,25 μέτρου, εκτεινόμενη περιμετρικά του αγροτεμαχίου. Η μέγιστη ανοχή για κάθε αγροτεμάχιο δεν πρέπει να υπερβαίνει, σε απόλυτες τιμές, το 1,0 εκτάριο. Οι συντεταγμένες «Χ» και «Υ» αντιστοιχούν σε περισσότερα του ενός σημεία (κορυφές) επί του ελεγχόμενου αγροτεμαχίου, εφ' όσον είναι εφικτό (χρήση GPS), τα οποία προσδιορίζονται και σημαίνονται εμφανώς στο σκαρίφημα.

γ) Για αγροτεμάχιο που εντοπίζεται σε διαφορετική θέση από την δηλωθείσα και δεν τέμνεται ή εφάπτεται με το ψηφιοποιημένο αγροτεμάχιο της αίτησης, δεν πραγματοποιείται μέτρηση, λαμβάνεται στίγμα και καταγράφεται ο κωδικός λάθους 20137 (το αγροτεμάχιο δεν εντοπίζεται στη ψηφιοποιημένη θέση στην ΕΑΕ).
 
Είναι υποχρεωτική η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων που μετρούνται με GPS. Στην περίπτωση που συμφωνεί ο ελεγκτής με την δήλωση του παραγωγού (έκταση, θέση, γεωμετρία αγροτεμαχίου),κάνει αντιγραφή της δήλωσης (copy paste).

Είναι υποχρεωτική η συγκέντρωση και η αποστολή των ιχνών του GPS, ώστε να θεωρηθεί ολοκληρωμένος ο έλεγχος. Σημειώνεται ότι η ενέργεια αυτή μας ζητείται από τους κοινοτικούς ελέγχους.

Η μέθοδος μέτρησης συμπληρώνεται υποχρεωτικά. Αποδεκτές μέθοδοι μέτρησης είναι αυτές που εφαρμόζονται με τη χρήση GPS, λήψη στίγματος, μέτρησης στον ορθοφωτοχάρτη, ή άλλων οργάνων και μεθόδων αποδεκτής ακρίβειας με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Το πεδίο «ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ 50%» τσεκάρεται για τα τεμάχια που δεν
μετρήθηκαν στα πλαίσια του 50%. Στο αγροτεμάχιο, υπάρχει στην ένδειξη «παράλληλη δράση» ο κωδικός 0301 που δηλώνει ότι το αγροτεμάχιο αυτό έχει αιτηθεί πληρωμή για το Μέτρο 221.

Οι τιμές των εκτάσεων εμφανίζονται και συμπληρώνονται σε εκτάρια και αφορούν τις πραγματικές τιμές των μετρήσεων ή των υπολογισμών χωρίς να συμπεριλαμβάνουν τεχνικές ανοχές. Οι ανοχές θα υπολογίζονται μετά την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των επιτόπιων ελέγχων στο σύστημα. Στις παρατηρήσεις θα πρέπει να αναγράφεται ο υπολογισμός της έκτασης βάσει της ανοχής, η οποία υπολογίζεται σε ΗΑ με τον τύπο α=(1,25*περίμετρο/10000), που γίνεται στο πεδίο. (Υπενθύμιση: 1 ΗΑ = 10.000 τμ)

Στη θέση «Ολική έκταση» αναγράφεται το συνολικό μετρηθέν εμβαδόν του αγροτεμαχίου, συμπεριλαμβανομένων των μη επιλέξιμων στοιχείων/εκτάσεων που περιλαμβάνει στο εσωτερικό του. Στην περίπτωση συγκαλλιέργειας η ολική έκταση περιλαμβάνει το σύνολο των καλλιεργειών.

Στα πεδία «Επιλέξιμη έκταση» αναγράφεται η συνολική χρησιμοποιούμενη έκταση που αντιστοιχεί στην μετρηθείσα επιλέξιμη έκταση του αγροτεμαχίου για την ενιαία ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων που δικαιολογούνται σύμφωνα με τους κωδικούς λάθους 20123 (Δικαιολογημένη διαφορά δηλωθείσας-ευρεθείσας επιλέξιμης έκτασης). Στην περίπτωση συγκαλλιέργειας η επιλέξιμη έκταση περιλαμβάνει το σύνολο των καλλιεργειών.

Στα πεδία «Επιλέξιμη έκταση καλλιέργειας» αναγράφεται η πραγματικά χρησιμοποιούμενη έκταση, που αντιστοιχεί στην μετρηθείσα καλλιέργεια ή στην κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά σε περίπτωση συγκαλλιέργειας.

O ακριβής αριθμός δέντρων που μετριέται, σημειώνεται στη θέση «Αριθμός Δένδρων». Για τη διευκόλυνση του ελέγχου, εάν οι δενδρώνες είναι κανονικοί-ομοιόμορφοι, αποκόπτεται μέρος του αγροτεμαχίου έκτασης ~1 στρ., μετρώνται τα δέντρα σημειώνονται στη θέση «Αριθμός Δένδρων». Οι κωδικοί λάθους αφορούν τα ευρήματα του επιτόπιου ελέγχου και συμπληρώνονται υποχρεωτικά προκειμένου να τεκμηριώνονται τα ευρήματα του ελέγχου. Σε περίπτωση που το αγροτεμάχιο θεωρείται ανύπαρκτο σύμφωνα με το κωδικό λάθους 20108 τότε μηδενίζονται και η «Ολική έκταση» και η «Επιλέξιμη έκταση».

Η μέτρηση και τα σχετικά στοιχεία μεταφέρονται από το GPS σε μορφή GPX στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω της διαδικασίας που περιγράφεται στο συννημένο Εγχειρίδιο Χρήσης Εργαλείου Ψηφιοποίησης WEB GIS 2014 (Παράγραφος 1.2.3.2 ,σελ. 49). Για τη διευκόλυνση των συναδέλφων ελεγκτών παρέχεται η δυνατότητα να παραδίδονται τα στοιχεία ελέγχου στα τοπικά παραρτήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να υπάρξει η αναγκαία αρωγή εωσότου εξοικειωθούν με τη διαδικασία καταχώρησης.
 
ΚΩΔΙΚΟΙ ΛΑΘΩΝ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΛΕΓΧΟΥ Α

Οι κωδικοί όπως περιγράφονται χαρακτηρίζουν τον έλεγχο της εκμετάλλευσης και καταγράφονται από τον ελεγκτή στο πεδίο παρατηρήσεις ελεγκτή. Η καταχώρηση τους από τον ως άνω ελεγκτή στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγεί στην επιβολή των σχετικών ποινών στον δικαιούχο -όχι μόνο στην πληρωμή του Μ221- όπως ορίζεται από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

Αναλυτικά οι Κωδικοί λαθών όπως περιγράφονται στο Παράρτημα είναι:

20104- Ψευδής δήλωση: Ο γεωργός δεν μπορεί να αποδείξει ότι έχει υποβάλλει ακριβή πραγματικά στοιχεία ή ότι δε συντρέχει υπαιτιότητα στο πρόσωπό του (ή στο πρόσωπο άλλου εξουσιοδοτημένου ή εκπροσώπου αυτού) κ.λπ.

20106- Άρνηση ελέγχου από το γεωργό: Ο γεωργός ή ο αντιπρόσωπός του αρνείται τον έλεγχο οποιουδήποτε στοιχείου της εκμετάλλευσής του.

20118- Απειλή ή χρήση βίας: Ο γεωργός ή ο αντιπρόσωπός του απειλούν ή /και κάνουν χρήση βίας κατά των ελεγκτών κατά τον επιτόπιο έλεγχο.

20120- Μη προσέλευση γεωργού στον έλεγχο μετά από προειδοποίηση: Ο γεωργός ή ο αντιπρόσωπός του δε προσήλθε στον επιτόπιο έλεγχο μετά από προειδοποίηση, αδικαιολόγητα.

20124- Αδυναμία υπόδειξης εκμετάλλευσης: Ο γεωργός δήλωσε αδυναμία ή δεν ήταν σε θέση να υποδείξει κανένα από τα δηλωθέντα στοιχεία της αίτησής του, για τα οποία αιτείται ενίσχυση.

20134- Παρεμπόδιση διεξαγωγής ελέγχου από το γεωργό: Ο γεωργός ή ο αντιπρόσωπός του παρεμποδίζει ή δε διευκολύνει τους ελεγκτές ως προς τη μετάβαση και τη διενέργεια ελέγχου-επιθεώρησης στο σύνολο των δηλωθέντων αγροτεμαχίων, ή δεν επιδεικνύει επικαιροποιημένα μητρώα ή αρχεία και παραστατικά ή έγγραφα της εκμετάλλευσής του κ.λπ.

ΚΩΔΙΚΟΙ ΛΑΘΩΝ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΛΕΓΧΟΥ Β

Οι κωδικοί όπως περιγράφονται χαρακτηρίζουν τον έλεγχο επιλεξιμότητας του αγροτεμάχιου που έχει δασωθεί και καταγράφονται από τον ελεγκτή στο πεδίο Κωδικοί Λάθους . Η καταχώρηση τους από τον ως άνω ελεγκτή στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγεί στην επιβολή των σχετικών ποινών στον δικαιούχο -όχι μόνο στην πληρωμή του Μ221 - όπως ορίζεται από την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

20102- Μη επιλέξιμη έκταση: Ολόκληρη η έκταση ή τμήματα στο εσωτερικό αγροτεμαχίων είναι μη καλλιεργήσιμα (συστάδες δένδρων, κτίσματα, βράχοι ή βραχώδεις εκτάσεις κ.λπ.)

20108- Ανύπαρκτο αγροτεμάχιο μετά από επιτόπιο έλεγχο: Ο γεωργός αδυνατεί να υποδείξει το αγροτεμάχιο κατά τον επιτόπιο έλεγχο ή δηλώνει ότι δεν υπάρχει.

20123- Δικαιολογημένη διαφορά δηλωθείσας-ευρεθείσας επιλέξιμης έκτασης: Επιλέξιμη έκταση (μέρος ή όλον της δηλωθείσας) που δε διαπιστώνεται κατά τον επιτόπιο έλεγχο, εξαιτίας παραγόντων που δεν εντάσσονται στις περιπτώσεις ανωτέρας βίας, αλλά ούτε οφείλονται σε υπαιτιότητα του γεωργού. Η προκύπτουσα διαφορά επιλέξιμης έκτασης δεν προσμετράται στο υπολογισμό των κυρώσεων, αλλά ούτε καταβάλλεται ενίσχυση γιαυτήν.
 
20125- Αδύνατη πρόσβαση λόγω επικρατουσών συνθηκών: Δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο αγροτεμάχιο για επιτόπιο έλεγχο, εξαιτίας επικρατουσών συνθηκών.

70100 -Μη διαπίστωση ορθού έτους καλλιέργειας: Ο ελεγκτής διαπιστώνει άλλο έτος στα καλλιεργούμενα είδη από αυτό που θα έπρεπε να έχει σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης.(Νεαρά δέντρα)
0-    Συγκαλλιέργεια με μη επιλέξιμη καλλιέργεια: Αν στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο έχουμε συγκαλλιέργεια με μη επιλέξιμη καλλιέργεια για το δασοπεριβαλλοντικό μέτρο
1-    Μη τήρηση δεσμεύσεων Πολλαπλής Συμμόρφωσης: Κατά τον επιτόπιο έλεγχο δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες δεσμεύσεις Πολλαπλής Συμμόρφωσης για τεμάχια που είναι ενταγμένα στο Μέτρο 221

70104- Καλλιέργεια χριστουγεννιάτικων δέντρων: Κατά την επιτόπια επίσκεψη διαπιστώθηκε καλλιέργεια χριστουγεννιάτικων δέντρων για εμπορικούς σκοπούς
0-    Διαπίστωση υλοτομίας: Τα αγροτεμάχια έχουν υλοτομηθεί.
1-    Διαπίστωση μη ομοιομορφίας : Αν ο δικαιούχος έχει κάνει χρήση του δικαιώματος της αραίωσης δεν τήρησε τη σχετική κατανομή των δενδρυλλίων στο αγροτεμάχιο.

70112-    Ανασύσταση φυτειών: Αν ο δικαιούχος έχει προχωρήσει σε ανασύσταση φυτειών -κατά τον
έλεγχο παρατηρούνται νεαρά δέντρα.
0-    Ύπαρξη αντιπυρικής ζώνης: Τμήμα του επιλέξιμου αγροτεμαχίου χρησιμοποιείται ως αντιπυρική ζώνη /η οποία δεν προβλεπόταν σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Επένδυσης.
1-    Διαπίστωση μη καλής ζωτικότητας των δέντρων :Τα δένδρα είναι παρατημένα σε κακή κατάσταση

0-    Μη διατήρηση καθαρού υποορόφου: Παρατηρείται ότι ο δικαιούχος δεν τηρεί την υποχρέωση να διατηρεί καθαρό το υποόροφο κάθε δέντρου.
1-    Μη εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων: Παρατηρείται ότι ο δικαιούχος δεν τηρεί όλες αυτές τις καλλιεργητικές φροντίδες (πχ κλαδοκάθαρο, βόσκηση) που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της φυτείας του σε καλή κατάσταση έτσι ώστε να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη θάμνων που μπορούν να ευνοήσουν το ξέσπασμα πυρκαγιάς.

2.ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΦΥΛΛΟΥ Γ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΤΡΟΥ 221 - ΠΡΩΤΗ ΔΑΣΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΓΑΙΩΝ

Ερωτήματα 1-1.7 :Η μη επίδειξη δασοπεριβαλλοντικού φακέλου συνεπάγεται μη ύπαρξη και παράγεται μηχανογραφικά ο κωδ21038: μη τήρηση δασοπεριβαλλοντικού φακέλου. Σε περίπτωση που επιδειχθεί ο δασοπεριβαλλοντικός φάκελος ελέγχουμε την πληρότητα του. Η πληρότητα του δασοπεριβαλλοντικού φακέλου (Ερ. 1-) σε όλα τα έντυπα ελέγχου ελέγχεται με βάση τα σημεία 1.1- 1.7 τα οποία συμπληρώνονται με τιμή ΝΑΙ/ΟΧΙ/ανεφάρμοστο. Η επιλογή ανεφάρμοστο είναι για τις περιπτώσεις που ο δικαιούχος έχει επιλέξει να μην κάνει χρήση του δικαιώματος της αραίωσης. Σε περίπτωση μη πληρότητας παράγεται μηχανογραφικά ο κωδ. 21039

Ερώτημα 2: Διατήρηση συνόλου της φυτείας σε καλή κατάσταση: Απαντάται με ΝΑΙ/ΟΧΙ
 
και αναφέρεται στο σύνολο της εκμετάλλευσης. Αν η μη τήρηση της προβλεπόμενης καλής κατάστασης χαρακτηρίζει μόνο κάποιο αγροτεμάχιο τότε ο κωδικός λάθους χαρακτηρίζει το αγροτεμάχιο μόνο και εδώ απαντάμε ΝΑΙ (Κωδικός Λάθους -ΚΛ 70117-παράγεται μηχανογραφικά)

Ερώτημα 3: Τήρηση ελαχίστου αριθμό δέντρων στο σύνολο της φυτείας: Απαντάται με ΝΑΙ/ΟΧΙ και αναφέρεται στο σύνολο της εκμετάλλευσης. Αν η μη τήρηση της προβλεπόμενης πυκνότητας χαρακτηρίζει μόνο κάποιο αγροτεμάχιο τότε ο κωδικός λάθους χαρακτηρίζει το αγροτεμάχιο μόνο και εδώ απαντάμε ΝΑΙ (ΚΛ 70118-παράγεται μηχανογραφικά)

Ερώτημα 4: Ύπαρξη αντιπυρικής ζώνης Απαντάται με ΝΑΙ/ΟΧΙ και αναφέρεται σε περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων όμορων με δάση που χρησιμοποιούν επιλέξιμη έκταση για το Μέτρο 221 ως αντιπυρική ζώνη και η οποία δεν προβλεπόταν σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Επένδυσης. Η επιλέξιμη αυτή γη δεν επιτρέπεται να είναι αντιπυρική ζώνη αλλά θα πρέπει να συντηρείται σε τέτοια κατάσταση ώστε να αποφεύγονται οι πυρκαγιές. (ΚΛ 70119-παράγεται μηχανογραφικά)

Ερώτημα 5: Τήρηση ομοιομορφίας κατανομής των δενδρυλλίων: Απαντάται με ΝΑΙ/ΟΧΙ και αναφέρεται σε περιπτώσεις που στο σύνολο της εκμετάλλευσης τηρείται η όχι η απαιτούμενη ομοιομορφία. Αν η μη τήρηση της προβλεπόμενης ομοιομορφίας χαρακτηρίζει μόνο κάποιο αγροτεμάχιο τότε ο κωδικός λάθους χαρακτηρίζει το αγροτεμάχιο μόνο και εδώ απαντάμε ΝΑΙ (ΚΛ 70120-παράγεται μηχανογραφικά)

Ερώτημα 6: Παρατηρείται ανασύσταση φυτειών: Απαντάται με ΝΑΙ/ΟΧΙ και αναφέρεται σε περιπτώσεις που στο σύνολο της εκμετάλλευσης τηρείται η όχι η απαιτούμενη μη ανασύσταση φυτειών .Αν η μη τήρηση της προβλεπόμενης μη ανασύστασης χαρακτηρίζει μόνο κάποιο αγροτεμάχιο τότε ο κωδικός λάθους χαρακτηρίζει το αγροτεμάχιο μόνο και εδώ απαντάμε ΝΑΙ (ΚΛ 70121 -παράγεται μηχανογραφικά)

Ερώτημα 7: Τήρηση των απαιτήσεων της Πολλαπλής Συμμόρφωσης στο σύνολο της εκμετάλλευσης: Απαντάται με ΝΑΙ/ΟΧΙ (ΚΛ 70122-παράγεται μηχανογραφικά )

Παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι των Δασαρχείων ή Διευθύνσεων Δασών, όπως μεριμνήσουν για τη με κάθε πρόσφορο μέσο ενημέρωση των ελεγκτών της περιοχής αρμοδιότητάς τους, σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου που περιγράφεται στην παρούσα εγκύκλιο, καθώς και για την ομαδοποίηση και αποστολή των σχετικών ερωτημάτων τους στην υπηρεσία μας.