Οικονομία

Οι εταίροι ζητούν συναίνεση για το Ασφαλιστικό

Οι εταίροι ζητούν συναίνεση για το Ασφαλιστικό Οι εταίροι ζητούν συναίνεση για το Ασφαλιστικό
Οι εταίροι ζητούν συναίνεση για το Ασφαλιστικό Στα χέρια των Θεσμών βρίσκεται από την Δευτέρα το βράδυ το προσχέδιο της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό, την ώρα που στην Αθήνα, κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις διατάξεις που περιλαμβάνει η πρόταση.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η ελληνική πρόταση θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς και οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει «αργότερα αυτόν τον μήνα».

Καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει στο συγκεκριμένο ζήτημα πολιτική συναίνεση, ανάλογη με αυτή που υπήρχε το 2015 στη Βουλή των Ελλήνων σε σημαντικά θέματα.

Η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, προβλέπει τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Ασφάλισης για όλους, με συγχώνευση όλων των Ταμείων κύριας σύνταξης και εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ που θα χορηγείται για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με την προϋπόθεση ο συνταξιούχος να έχει συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης (15 έτη) και η οποία θα πό τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ενιαίο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όλους, με βάση τις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου και επανακαθορισμό όλων των συντάξεων που σήμερα καταβάλλονται.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης που εν τέλει θα καθορίσουν και το ύψος των συντάξεων είναι μειωμένα σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα, αρκετά υψηλότερα όμως από αυτά που προτείνουν οι δανειστές.

Το σκληρό παζάρι θα γίνει με αφετηρία την ελληνική πρόταση για αναπλήρωση, που ξεκινά με συντελεστή 0,8% το χρόνο για την πρώτη 15ετια. Θα αυξάνεται σταδιακά, με ένα σταθερό ποσοστό ανά τριετία, για να φθάσει στο 2%, ανά έτος από τα 39 εργασιακού βίου και πάνω.

NETWORK