Οικονομία

Τέλη κυκλοφορίας 2016: Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 8/1

Δυο μέρες ακόμα για τα τέλη κυκλοφορίας 2016 Δυο μέρες ακόμα για τα τέλη κυκλοφορίας 2016
Τέλη κυκλοφορίας 2016: Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 8/1 Μέχρι και την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, θα έχουν την ευκαιρία οι ιδιοκτήτες ΙΧ να πληρώσουν για τα τέλη κυκλοφορίας 2016.

Μετά την παράταση που είχε δώσει το ΥΠΟΙΚ οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει είτε να καταβάλουν το αντίτιμο των τελών είτε να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τος για τη νέα χρονιά.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς επισημαίνοντας ότι "ανταποκρινόμενο στα αιτήματα πολιτών και κοινωνικών φορέων, παρατείνει την προθεσμία αγοράς τελών κυκλοφορίας για το 2016, μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016".

Επισημαίνει, επίσης, ότι:

1. Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η παράταση δίνεται για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κλπ.

2. Η παράταση αφορά στα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων.

3. Η πληρωμή τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει (στις τράπεζες) και μέσω διαδικτύου, χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη.

Οι κυρώσεις:

Τους οδηγούς που δεν θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τους περιμένει πρόστιμο ισόποσο με την αξία των αρχικών τελών στο διπλάσιο.

- σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. 7 της υποπαρ. Ε7 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, δεν επέρχεται μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, προστίμων και δεν αρκεί η βεβαίωσή τους ή υπαγωγή, ενδεχομένως, σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να επέλθει μεταβίβαση.

- σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Δ4 του άρθρου τρίτου του ν.4254/2014(85 Α΄), σε κάθε περίπτωση εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφορά εκτός της χώρας οχήματος, δεν επέρχεται διαγραφή αυτού από το Μητρώο οχημάτων, εφόσον δεν καταβληθούν τα τυχόν οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα από τον τελευταίο κάτοχο ή ιδιοκτήτη του.