Οικονομία

Επίδομα μητρότητας ΙΚΑ: Υπολογισμός ασφάλισης και από ΕΤΑΑ, ΟΑΑ

Επίδομα μητρότητας ΙΚΑ: Υπολογισμός ασφάλισης και από ΕΤΑΑ, ΟΑΑ
Δικαίωμα συνυπολογισμού ημερών ασφάλισης από ΕΤΑΑ και ΟΑΑ για χορήγηση επιδόματος μητρότητας από το ΙΚΑ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δικαίωμα αξιοποίησης χρόνου ασφάλισης που μπορεί να πραγματοποιήθηκε σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, έχουν στο εξής και οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ, εάν έτσι καταφέρουν να αποκτήσουν δικαίωμα στη λήψη επιδόματος κυοφορίας – λοχείας.

 Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, τονίζεται ότι στο ΙΚΑ για να χορηγηθεί το συγκεκριμένο επίδομα πρέπει οι ασφαλισμένες που το δικαιούνται να έχουν συμπληρώσει το λιγότερο 200 Ημέρες Ασφάλισης, κατά τα δύο έτη που προηγήθηκαν της ημερομηνίας τοκετού. Εάν δεν συμπληρώνεται η παραπάνω προϋπόθεση, στην περίπτωση που κατά το παρελθόν οι ασφαλισμένες έγκυες, ασφαλίστηκαν είτε στο ΕΤΑΑ από τις 8 Οκτωβρίου 2014 και μετά, είτε στον ΟΑΕΕ από 23 Ιανουαρίου 2015 και μετά, τότε μπορούν να συνυπολογίσουν τις συγκεκριμένες Ημέρες Ασφάλισης, από τους αντίστοιχους φορείς.

Ο λόγος που τέθηκαν οι παραπάνω ημερομηνίες ως όριο, είναι επειδή από τότε ξεκίνησε η εφαρμογή, διατάξεων νόμου, με τις οποίες χορηγείται επίδομα μητρότητας και για ασφαλισμένες του ΕΤΑΑ ή του ΟΑΕΕ, Πιο συγκεκριμένα, από τις 8 Οκτωβρίου 2014 και μετά, οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ, οι οποίες ασκούν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα, δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψους 200 ευρώ για χρονικό διάστημα 4 μηνών.

Αντίστοιχα, από τις 23 Ιανουαρίου 2015 και μετά, οι αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες - άμεσα ασφαλισμένες του Ο.Α.Ε.Ε., δικαιούνται επίδομα μητρότητας, ύψους 150 ευρώ μηνιαίως για χρονικό διάστημα 4 μηνών, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματος τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας με βασικές προϋποθέσεις την ύπαρξη ασφαλιστικής ικανότητας και ταμειακής ενημερότητας.

Σημειώνεται ότι, οι άμεσα ασφαλισμένες στο ΙΚΑ δικαιούνται επίδομα κυοφορίας για 56 ημέρες πριν από τον τοκετό και λοχείας 63 ημέρες μετά τον τοκετό, εφόσον απέχουν από την εργασία τους και έχουν πραγματοποιήσει 200 ημέρες ασφάλισης τα δύο προηγούμενα χρόνια πριν από την ημέρα του τοκετού.

Τα πρόσωπα που ασφαλίστηκαν διαδοχικά σε περισσότερους από έναν φορείς ή κλάδους ασθενείας αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α. που χορηγούν επιδόματα μητρότητας, δικαιούνται των επιδομάτων αυτών από τον φορέα στην ασφάλιση του οποίου επήλθε ο ασφαλιστικός κίνδυνος, εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες από την νομοθεσία του τελευταίου φορέα προϋποθέσεις, με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης και των άλλων φορέων. Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τον Οργανισμό που τα απονέμει, σύμφωνα με τη νομοθεσία του, χωρίς τη συμμετοχή των άλλων φορέων. Με τις διατάξεις του αρθ.6 του Ν.4097/2012 (Α'235) προβλέφτηκε ότι στις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες γυναίκες μπορεί να χορηγείται επίδομα μητρότητας, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή διακοπή του επαγγέλματος τους, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 εβδομάδων.