Οικονομία

Παρατείνεται το μέτρο που δίνει Βιβλιάριο Υγείας σε ανέργους και ανασφάλιστους επαγγελματίες

Βιβλιάριο υγείας ανασφαλίστων με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ και το 2016 Βιβλιάριο υγείας ανασφαλίστων με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ και το 2016
Παρατείνεται το μέτρο που δίνει Βιβλιάριο Υγείας σε ανέργους και ανασφάλιστους επαγγελματίες Την παράταση για ένα ακόμα έτος, του δικαιώματος παροχής πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους αλλά και για ανασφάλιστους ελευθερους επαγγελματίες και μηχανικούς με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, έως 12.000 ευρώ, προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Τάσος Πετρόπουλος.

Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται ήδη και η ισχύς του, ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά, με τη διάταξη που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να παρέχει το ίδιο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, από την 1η Μαρτίου 2016 και για άλλο ένα έτος. Η γνωστοποίηση της συγκεκριμένης πρόθεσης της κυβέρνησης έγινε απαντώντας ο κ. Πετρόπουλος, σε επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής των ΑνΕλ Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Λαζαρίδης.

Ποιες διατάξεις του άρθρου 30 του νόμου Στρατούλη παίρνουν παράταση σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πετρόπουλου:

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους, για την περίοδο από 1.3.2015 έως 29.2.2016 καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.»

 Στους ασφαλισμένους  είχε δοθεί παράταση  στο δικαίωμα παροχών ασθένειας σε είδος μέχρι 29.2.2016 με τις ίδιες προϋποθέσεις που ορίζονται από τις ανωτέρω διατάξεις και τ'ωβρα σύμφωνα με τα λεγόμενα Πετρόπουλου θα δοθεί παράταση έως και την 1 Μαρτίου 2017

Παράλληλα η ασφαλιστική κάλυψη των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε., ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι, παρατείνεται για ένα έτος και μέχρι τις 29.2.2016, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς τον Ο.Α.Ε.Ε. ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρείται η ρύθμιση. Ετσι εφόσον δοθεί παράταση θα ισχύσει το μέτρο εως και την 1η Μαρτίου 2017.

Επίσης η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων είχε παραταθεί μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2016 ενώ ο Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να καταβάλει την προβλεπόμενη εισφορά στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Σύμφωνα πάντα με τις προθέσεις του Υπουργείου το μέτρο αυτό θα παραταθεί έως την 1 Μαρτίου 2017.