Οικονομία

Πόσο αυξάνονται και πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου

Πόσο αυξάνονται και πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου Πόσο αυξάνονται και πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου
Πόσο αυξάνονται και πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου του Βασίλη Αγγελόπουλου Στην Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο αυξάνονται τα έτη ασφάλισης για τη χορήγηση σύνταξης, τόσο «παράγονται» μικρότερες συντάξεις, συγκριτικά με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/2010).

Πριν από λίγο το υπουργείο Εργασίας, έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά παραδείγματα ύψους συντάξεων, με τη δική του μεθοδολογία, σε αντιπαραβολή με τον προηγούμενο νόμο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα παραδείγματα που δημοσιοποιήθηκαν είναι έως τα 30 έτη ασφάλισης και όχι παραπάνω, ενώ είναι γνωστό ότι τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αφενός τα 67 έτη με 15αετία, αφετέρου τα 62 έτη, με 40 χρόνια προϋπηρεσίας... Πρόκειται για παραδείγματα που εστάλησαν στους θεσμούς, χθες, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στη 15αετία, ο νόμος Κατρούγκαλου παρέχει υψηλότερες συντάξεις, περίπου 25 ευρώ ανά περίπτωση, ενώ με 18 έτη οι αυξήσεις που παρατηρούνται είναι της τάξης των 20 ευρώ και με 21 έτη ασφάλισης, από 2 – 29 ευρώ. Στην 24αετία, υπάρχουν αυξομειώσεις, είτε έως 14 ευρώ υψηλότερες, είτε έως 21 ευρώ χαμηλότερες συντάξεις. Στα 27 έτη ασφάλισης, οι αυξομειώσεις κυμαίνονται από μείωση 21 ευρώ, έως αύξηση 51 ευρώ. Στα 30 έτη διαπιστώνονται μόνο μειώσεις στις συντάξεις έως 27 ευρώ.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης ξεκινούν από το 22% για εισόδημα 3.500 ευρώ με 15αετία, και φτάνουν στο 80% για μισθό 700 ευρώ, με 30 έτη ασφάλισης.

Δείτε τα αναλυτικά παραδείγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.