Οικονομία

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνηση

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνηση Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες φοροελαφρύνσεις από την κυβέρνηση
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες, με πεντάωρο αποκλεισμό των Τεμπών Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι σήμερα θα προχωρήσουν σε πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας από τις 4μμ έως τις 9 μμ. όπως αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου. Προσπάθεια να κατευνάσει τους αγρότες και να τους πείσει να σταματήσουν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς καταβάλλει η κυβέρνηση με βήματα οπισθοχώρησης στους σχεδιασμούς της για τις αλλαγές στο φορολογικό.

Παράλληλα, οι αγρότες συζητούν το ενδεχόμενο να καλέσουν το Σάββατο εκ νέου εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στα Τέμπη, προκειμένου να υπάρξει ο τελικός συντονισμός των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.

Όσον αφορά στην έκθεση AGROTICA, η απόφαση που έλαβαν είναι να μην συμμετάσχουν συντεταγμένα ως μπλόκο Τεμπών στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί στην Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να αποκλείει την συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι συνεδρίασαν επίσης χθες το απόγευμα, έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Στα δύο χωρίστηκαν οι αγρότες στην πανελλαδική συνάντηση που έγινε την Τρίτη στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστησαν αντιπροσωπείες από 66 μπλόκα. Οι αγρότες των Τεμπών αποχώρησαν από τη σύσκεψη, μη αναγνωρίζοντας τη διαδικασία. Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Παναγιώτης Καλογιάννης «εμείς δεν συμμετείχαμε στις τελικές αποφάσεις και άρα δεν τις αναγνωρίζουμε».  Ωστόσο διευκρίνισε ότι «παραμένουμε ενωμένοι ως κλάδος γιατί το πρόβλημα είναι ένα και μεγάλο».

XARTIS MPLOKA0160127

Όπως έγινε γνωστό, μετά από σύσκεψη που είχαν χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην εφαρμόσει τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ για την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτους 2017.

Το εναλλακτικό σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος για μια πιο ομαλή μετάβαση από το 13% στο 26%, αλλά και τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε συγκεκριμένες ομάδες αγροτών και επαγγελματιών, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Ειδικότερα δε, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι για ορισμένες κατηγορίες αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, όπως π.χ. αυτοί που είχαν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 25% ο συντελεστής προκαταβολής φόρου εισοδήματος θα μειωθεί σημαντικά πιο χαμηλά από το 75% που προβλέπει η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία.

Εναλλακτικά, η κυβέρνηση εξετάζει την ένταξη του αγροτικού εισοδήματος σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα στην οποία θα υπάγονται όλα τα εισοδήματα από όλες τις πηγές και στην οποία ο κατώτατος συντελεστής θα είναι κοντά στο 10% για όσους φορολογούμενους δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αυτόματα ως συνέπεια τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όσους φορολογούμενους αποκτούν χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την αύξηση των επιβαρύνσεων για όσους αποκτούν πολύ υψηλά εισοδήματα στα οποία περιλαμβάνονται όχι μόνο κέρδη από γεωργικές δραστηριότητες αλλά από άλλες πηγές.

Συγκεκριμένα, με την επιλογή αυτή, οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα μέχρι 9.500 ευρώ προερχόμενα αποκλειστικά από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, θα δουν τις επιβαρύνσεις τους να μειώνονται από το 13% στο 10% ή και χαμηλότερα, ενώ αντίθετα όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από το όριο των 9.500 ευρώ θα φορολογούνται για το ποσό του εισοδήματός τους μέχρι τις 9.500 ευρώ με 10% ή και με λιγότερο και για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 9.500 ευρώ με συντελεστές κλιμακούμενους από 15% και άνω, αντί για 13%. Σε κάθε περίπτωση με το σύστημα αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών (περίπου 400.000 επί συνόλου 432.000) που δηλώνει ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ θα φορολογείται λιγότερο, ενώ όσοι υπερβαίνουν το όριο αυτό θα πληρώνουν πολύ περισσότερους φόρους.