Οικονομία

Πάει πίσω το νέο φορολογικό - Τρεις αντιπροτάσεις για το Ασφαλιστικό

Πάει πίσω το νέο φορολογικό - Τρεις αντιπροτάσεις για το Ασφαλιστικό Πάει πίσω το νέο φορολογικό - Τρεις αντιπροτάσεις για το Ασφαλιστικό
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Η προώθηση των αλλαγών στο ασφαλιστικό, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η δημοσιονομική πολιτική είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που ξεκινά σήμερα μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των «θεσμών».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, όσον αφορά  το ασφαλιστικό, η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες αλλά θα επιδιώξει συμφωνία με τους δανειστές και κατόπιν θα προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Διευκρίνισε δε ότι σε περίπτωση που οι δανειστές επιμένουν σε μειώσεις κύριων συντάξεων, η ελληνική κυβέρνηση έχει έτοιμες τρεις αντιπροτάσεις!

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο νέος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα κρατούσε δύο μήνες. Αποκάλυψε επίσης ότι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος μετατίθεται για την άνοιξη και πως τώρα απλώς θα καθοριστούν οι βασικοί άξονες. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι προβλέψεις του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα οριστικοποιηθούν τώρα και το νέο ΜΠΔΣ θα έρθει στη Βουλή αργότερα.
 
Όσον αφορά στους αγρότες η ίδια πηγή επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιμένει στον διάλογο κι ότι οι όποιες προτάσεις θα υποβληθούν προς συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.

Τέλος, ο ίδιος κυβερνητικός παράγων διαβεβαίωσε ότι ως τις 15 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμα όλα τα hot spots για τους πρόσφυγες.