Οικονομία

Στο «τραπέζι» και τα κόκκινα δάνεια - Παράταση σε περίπτωση αδιεξόδου

Στο «τραπέζι» και τα κόκκινα δάνεια - Παράταση σε περίπτωση αδιεξόδου Στο «τραπέζι» και τα κόκκινα δάνεια - Παράταση σε περίπτωση αδιεξόδου
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τα κόκκινα δάνεια - Τι συζητά η κυβέρνηση και το ενδεχόμενο παράτασης Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε χθες και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν την πώληση όλων αυτών των δανείων σε funds που είναι πιο γνωστα με τον χαρακτηρισμό «κοράκια», καθώς επιδιώκουν να υφαρπάξουν περιουσιακά στοιχεία οικονομικά αδύναμων Ελλήνων πολιτών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια τους επειδή έχασαν τη δουλειά τους και τα εισοδήματά τους και ταυτόχρονα υπερχρεώθηκαν με τα αλλεπάλληλα υπέρογκα «χαράτσια» των προηγούμενων Μνημονίων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο οποτε θεωρείται πλέον αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έως τις 15 Φεβρουαρίου, που λήγει το ισχύον καθεστώς το οποίο απαγορεύει την πώληση των δανείων αυτών σε funds. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τη διένεξή της με τους δανειστές στο μείζον αυτό θέμα με παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας τόσο για τα δάνεια πρώτης κατοικίας όσο και για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη συμφωνία έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ενώ έχει ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα κριτήρια εξαίρεσης θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα κριτήρια που επιδιώκει η ελληνική πλευρά να περάσει είναι για να προστατευθούν κάποιες κατηγορίες δανειοληπτών που είναι είτε φυσικά πρόσωπα με κόκκινο δάνειο πρώτης κατοικίας, είτε νομικά πρόσωπα κυρίως μικροεπιχειρήσεις ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.

Σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να τεθούν κάποια όρια, μεταξύ των οποίων και στο ύψος του δανείου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται σύνθετη. Και αυτό γιατί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το 90% των δανείων είναι έως 100.000 ευρώ, αρκετά επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν ληφθεί ως καταναλωτικά ενώ κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να εξετάζεται είναι το σχέδιο βιωσιμότητας μιας επιχείρησης.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά επιδιώκει η πώληση των μεγάλων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και των υπολοίπων κατηγοριών που θα βγουν προς πώληση σε funds να γίνει σταδιακά ενώστη συζήτηση με τους δανειστές έχουν μπει και οι αλλαγές που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο στον Νόμο Δένδια ο οποίος κατ' ουσίαν δεν έχει εφαρμοστεί.

Σε παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης της πώλησης "κόκκινων" δανείων που ισχύει τώρα θα προχωρήσει η κυβέρνηση αν δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία με τους θεσμούς ως τις 15 Φεβρουαρίου.

Αυτό ανέφερε χθες , πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση συζητείται το χρονοδιάγραμμα και η ατζέντα της διαπραγμάτευσης.