Οικονομία

Ασφαλιστικό: Τι «θυσιάζει» ο Κατρούγκαλος

Ασφαλιστικό: Τι «θυσιάζει» ο Κατρούγκαλος Ασφαλιστικό: Τι «θυσιάζει» ο Κατρούγκαλος
Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Νέα υποχώρηση στο ποσοστό αναπλήρωσης, ετοιμάζεται να αποδεχτεί το υπουργείο Εργασίας, για να ξεπεραστούν ορισμένα από τα εμπόδια που έχουν τεθεί από τους δανειστές, στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Ασφαλιστικό.

Επίσης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, μόνο για μία τριετία αφού οι θεσμοί θέλουν μετά το 2018, να επανέλθουν στα σημερινά επίπεδα. Παράλληλα, ζητούν να καλυφθούν έως τότε τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από τυχόν έξαρση της εισφοροδιαφυγής. Η ελληνική πλευρά, φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε παραχωρήσεις τόσο στο σκέλος των υψηλών κύριων συντάξεων, με την επιβολή πλαφόν στα επίπεδα των 2.300 ευρώ, όσο και στις επικουρικές συντάξεις, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την «κόκκινη γραμμή» της μη περικοπής στις κύριες συντάξεις. Ταυτόχρονα, δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές στο σκέλος του εφάπαξ, αλλά και στα μερίσματα του δημόσιου τομέα, στα επίπεδα του 30%, για να περιοριστεί και άλλο η συνταξιοδοτική δαπάνη.

Η μεγάλη «μάχη» όμως αναμένεται να δοθεί στο σκέλος της εθνικής σύνταξης, αφού για πρώτη φορά, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδέχτηκε επίσημα ότι τίθεται θέμα επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων από τους θεσμούς. Η κυβέρνηση είχε «σηκώσει ψηλά» το ζήτημα της εθνικής σύνταξης, θεωρώντας ότι είναι μέτρο κοινωνικά αποδεκτό και γι' αυτό είχε δεσμευτεί ότι θα χορηγείται σε όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Τυχόν επιβολή τους, θα αλλάξει εντελώς το status, αφού θα υπάρξουν ασφαλισμένοι που, ανάλογα με τη συμφωνία που θα υπάρξει, είτε θα πάρουν μέρος της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, είτε θα χάσουν εντελώς τη συγκεκριμένη παροχή. Οι θεσμοί έχουν ζητήσει επίσης να υπάρξει αύξηση στα 20 έτη ασφάλισης για χορήγηση σύνταξη, από 15 που είναι σήμερα.

Ειδικά για το ποσοστό αναπλήρωση, που σχετίζεται άμεσα με τις νέες, αλλά πιθανόν και με τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, οι θεσμοί ζητούν να είναι χαμηλότερο από το 60 – 65% για τις κύριες συντάξεις και 18 – 20% για τις επικουρικές που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, με βάση το σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου. Αντίθετα, έχουν τονίσει και στο παρελθόν ότι το ποσοστό αναπλήρωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 55%, για άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων.