Οικονομία

Ποια εταιρεία απέλυσε εργαζόμενους επειδή προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας

Ποια εταιρεία απέλυσε εργαζόμενους επειδή προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας
Γενική Καλωδίων Ορφανίδης: Απέλυσε εργαζόμενους, επειδή προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας Του Βασίλη Αγγελόπουλου Άκαρπη απέβη η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, ανάμεσα σε εκπροσώπους της επιχείρησης Γενική Καλωδίων «Ορφανίδης», των εργαζομένων και του υπουργείου Εργασίας.

Η επιχείρηση προχώρησε, σύμφωνα με το υπουργείο, σε παράβαση της νομοθεσίας, αφού δήλωσε στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη και προχώρησε σε «οικειοθελή αποχώρηση» τους εργαζόμενους που είχαν προβεί σε επίσχεση εργασίας, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων. Ουσιαστικά, απέλυσε εργαζόμενους, χωρίς να τους καταβάλλει αποζημίωση, επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα αρκετών μηνών, που δεν τους αποδίδει.

Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «ανεξήγητη» την αδιαλλαξία που επέδειξε η επιχείρηση και έτσι η συμφιλιωτική διαδικασία απέτυχε. Έτσι, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν όλες οι ελεγκτικές διαδικασίες για να υποβληθούν τυχόν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε βάρος της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι, η εταιρία, με έδρα το Χαϊδάρι και παραρτήματα σε Κόρινθο, Θεσσαλονίκη και Ρουμανία, έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 35 απολύσεις τα τελευταία τρία έτη. Από τους 65 εργαζόμενους στην Κόρινθο μόνο, οι 15 προέβησαν σε επίσχεση εργασίας, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Αιτία το γεγονός ότι η εταιρία οφείλει δεδουλευμένα τουλάχιστον 4 μηνών στους εργαζόμενους, με αρκετούς να έχουν ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις μισθοδοσίας.

Εδώ και τουλάχιστον ενάμιση έτος, η εταιρία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των έναντι πληρωμών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ κατά περιόδους απασχολεί τους εργαζόμενους, εκ περιτροπής, όπως έγινε το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου του 2014. Η Γενική Καλωδίων Ορφανίδη, ιδρύθηκε το 1970. Τα προϊόντα της, που εστιάζονται στον σχεδιασμό, την παραγωγή και την εμπορία καλωδίων (χαμηλής τάσης, τηλεπικοινωνιών, μεταφοράς δεδομένων, οπτικών ινών), συρμάτων και πλαστικών μιγμάτων PVC, είναι γνωστά με την εμπορική ονομασία GeCa CABLES.