Οικονομία

ΟΟΣΑ: Επιδείνωση του εργασιακού τοπίου στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Επιδείνωση του εργασιακού τοπίου στην Ελλάδα ΟΟΣΑ: Επιδείνωση του εργασιακού τοπίου στην Ελλάδα
ΟΟΣΑ: Επιδείνωση του εργασιακού τοπίου στην Ελλάδα Η ποιότητα των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία επηρεάσθηκε από την κρίση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) μετά την αξιολόγηση στοιχείων από 45 χώρες.

«Η κρίση», αναφέρει ο ΟΟΣΑ, «δεν επηρέασε πολύ μόνο τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας αλλά και την ποιότητά τους». Η ποιότητα των αποδοχών μειώθηκε στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ - ιδιαίτερα στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Η ασφάλεια των εργαζομένων στην αγορά εργασίας επιδεινώθηκε στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ελλάδα. Η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος άλλαξε με διαφορετικό τρόπο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ενώ κάποιες χώρες είδαν μία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας ως αποτέλεσμα της κρίσης, σε άλλες χώρες οι εργαζόμενοι που διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους, είδαν τις συνθήκες εργασίας τους να βελτιώνονται, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Βάσει των δεδομένων του ΟΟΣΑ, η υψηλότερη ποιότητα θέσεων εργασίας εμφανίζεται στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Στον αντίποδα, η χαμηλότερη ποιότητα καταγράφηκε στην Εσθονία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

«Η Ελλάδα είχε τόσο μεγάλη αύξηση της ανεργίας όσο και πτώση στην ποιότητα των αποδοχών και την ασφάλεια στην αγορά εργασίας, ενώ η συχνότητα της καταπόνησης στην αγορά εργασίας έμεινε σταθερή» αναφέρεται στη σχετική έρευνα.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης, μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των διάφορων εργασιακών ομάδων. Οι νέοι και ανειδίκευτοι δεν τείνουν μόνο να έχουν τη χειρότερη επίδοση όσον αφορά την απασχόλησή τους, αλλά έχουν επίσης χαμηλότερες αποδοχές και σημαντικά υψηλότερη ανασφάλεια στην αγορά εργασίας. Οι γυναίκες παράλληλα, έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης από τους άνδρες και αντιμετωπίζουν μία μεγάλη απόκλιση στις αποδοχές τους.