Οικονομία

Σε πλήρη αντίθεση οι προτάσεις των αγροτών με το σχέδιο Κατρούγκαλου

Σε πλήρη αντίθεση οι προτάσεις των αγροτών με το σχέδιο Κατρούγκαλου Σε πλήρη αντίθεση οι προτάσεις των αγροτών με το σχέδιο Κατρούγκαλου
του Βασίλη Αγγελόπουλου Τα αιτήματα που απέστειλαν οι αγρότες προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για το ασφαλιστικό τους, δείχνουν ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το μοντέλο που επιθυμεί να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας.

Οι αγρότες επιθυμούν διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, όπως επίσης και των κατηγοριών ασφάλισης, όπως είναι έως τώρα. Παράλληλα, προτείνουν τρόπους αύξησης εσόδων, μέσω κυρίως της αξιοποίησης του εργοσήμου για τους οικονομικούς μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις των αγροτών εστιάζονται στα εξής σημεία:

Για το Ασφαλιστικό οι αγρότες ζητούν:

• Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών (αριθμός ασφαλισμένων έως σήμερα 612.778 ενώ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι 730.000).

• Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία.
α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που θα προκύψουν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης.
β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.

• Διατήρηση των επτά κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες αγρότες» με τις τιμές ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύουν σήμερα και ενισχύουν το ταμείο με την υπάρχουσα αναπροσαρμογή που προκύπτει από την αλλαγή κατηγορίας.

• Εισροή εσόδων σε ποσοστό 10% από την καταγραφή των περίπου 300.000 οικονομικών μεταναστών με δυνατότητα ασφάλισης τους, στον Ο.Γ.Α. (Εργόσημο). Η εκτίμηση των αγροτών είναι ότι από τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα μπορέσει να προκύψει έσοδο έως 100.000.000 ευρώ ανά έτος.

• Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης που εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απ' ευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές προς το Ταμείο των αγροτών, είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες».

• Εφαρμογή ως το 2020 (συμβατή με νέα ΚΑΠ 2014-2020) του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τετραετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου  καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.

• Κίνητρα ένταξης νέων ασφαλιζόμενων στο ΟΓΑ.