Οικονομία

ΟΣΥΠΕ: Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας, ουδέποτε εισηγήθηκαν μνημονιακές ρυθμίσεις ή κείμενα

ΟΣΥΠΕ: Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας, ουδέποτε εισηγήθηκαν μνημονιακές ρυθμίσεις ή κείμενα
Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο ΟΣΥΠΕ κατά Βρούτση: Η πολιτική ηγεσία φέρει ευθύνη για τις μνημονιακές ρυθμίσεις – υπήρξαν διατάξεις που εκπονήθηκαν χωρίς να περάσουν από το Υπουργείο Εργασίας...

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας, ουδέποτε «εισηγήθηκαν μνημονιακές ρυθμίσεις ή κείμενα, την ευθύνη των οποίων είχαν αποκλειστικά και μόνο οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου». Η απάντηση αυτή δόθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ), με αφορμή δήλωση του πρώην υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό ότι επί υπουργείας του «η διαμόρφωση των κειμένων που έρχονταν στη Βουλή, έρχονταν κατόπιν εισηγήσεων των υπηρεσιακών παραγόντων...». Απαντώντας με δεικτικό τρόπο στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρονται στην ανακοίνωσή τους και για «περιπτώσεις διατάξεων, που εκπονήθηκαν χωρίς καν να περάσουν από την πόρτα του Υπουργείου». Ουσιαστικά, επιβεβαίωσαν ρεπορτάζ της περιόδου εκείνης ότι υπήρχαν διατάξεις που έρχονταν απευθείας από το εξωτερικό ή από συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία...

Σε κάθε περίπτωση, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιβεβαιώνουν ότι στο παρελθόν πράγματι εργάστηκαν πάνω σε σχέδια νομοθετικών διατάξεων, μετείχαν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, υπό τις εντολές και οδηγίες των πολιτικών τους ηγεσιών. Όμως τονίζουν ότι, «εκτελούσαν εντολές της πολιτικής ηγεσίας στα πλαίσια των υπηρεσιακών τους υποχρεώσεων, οι οποίες πολιτικές ηγεσίες φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο των μνημονιακών ρυθμίσεων στην πολιτική τους κατεύθυνση».

Ζητούν μάλιστα από τους πολιτικούς να είναι «πολύ προσεχτικοί όταν μιλούν για διαμόρφωση κειμένων μνημονιακού χαρακτήρα κατόπιν υπηρεσιακών εισηγήσεων, και ιδιαίτερα εκείνοι που με τις πολιτικές τους απορρύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις, κουρέλιασαν τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, τα κοινωνικά, συλλογικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα και το ίδιο το Σύνταγμα, αυτοί που επέδειξαν ακραία κοινωνική αναλγησία και ανευθυνότητα».

Χαρακτηρίζουν δε «πολιτικά και κοινωνικά ανεύθυνους» όσους επιδιώκουν να παίξουν «πολιτικά παιχνίδια» στις πλάτες τους. Επισημαίνουν ότι έχουν εκφραστεί «πολλαπλώς απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, της αποσάθρωσης των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών, συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, εις βάρος των εργαζομένων και της Κοινωνίας.

Αναφορικά πάντως με το υπάρχον σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, η Ομοσπονδία των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας το χαρακτηρίζει «αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, που εκπονήθηκε μακριά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, που υπονομεύει τη βιωσιμότητα και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης και πλήττει βάναυσα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία». Στο πλαίσιο αυτό ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρσή του.

NETWORK