Οικονομία

ΔΣΑ: Βιώσιμο το Ταμείο Νομικών έως 23 έτη, αλλά με το σχέδιο Κατρούγκαλου μόλις δύο

ΔΣΑ: Βιώσιμο το Ταμείο Νομικών έως 23 έτη, αλλά με το σχέδιο Κατρούγκαλου μόλις δύο
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ο Τομέας Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ), εάν περάσει το σχέδιο Κατρούγκαλου, έχει βιωσιμότητα για 2-5 χρόνια. Παράλληλα, εάν γίνει αποδεκτή πρόταση του ίδιου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), η οποία στηρίζεται σε επίσημη αναλογιστική μελέτη, τότε η βιωσιμότητά του εκτοξεύεται στα 21 – 23 έτη.

Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν νωρίτερα το προεδρείο του ΔΣΑ, αναλύθηκε η σχετική μελέτη, παρουσία του κ. Αλέξανδρου Ζυμπίδη, πρώην προέδρου της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Βασική διαφορά, σε σχέση με την πρόταση Κατρούγκαλου, είναι ότι εάν διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς εισφορών στο ΤΑΝ και παράλληλα σε βάθος χρόνου, εξισωθούν οι εισφορές των «παλαιών» ασφαλισμένων, πριν από την 1.1.1993, με τους «νέους», ενώ παράλληλα συνεχίσει το Κράτος να χορηγεί την Εθνική Σύνταξη, τότε το Ταμείο μπορεί να καταστεί βιώσιμο από 21 – 23 έτη.

Από τις τοποθετήσεις του κ. Ζυμπίδη, προέκυψε ότι η πρόταση Κατρούγκαλου, δημιουργεί αναλογιστική ανισορροπία σε βάθος χρόνου. Συνεπώς, μπορεί να αντιμετωπίζει πρόσκαιρα ένα πρόβλημα που υπάρχει στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, αλλά πολύ σύντομα, μετά από μια πενταετία το πολύ, τα δομικά προβλήματα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, θα επανέλθουν, σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, κ. Βασίλη Αλεξανδρή η συγκεκριμένη μελέτη είναι στη διάθεση όποιου επιθυμεί να την αξιοποιήσει, άρα και του υπουργείου Εργασίας. Επίσης, από στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι στο ΕΤΑΑ, που υπάγεται το ΤΑΝ, το Κράτος οφείλει μέσω της τριμερούς χρηματοδότησης, ποσό 2,219 δισ ευρώ. Από αυτά τα 379 εκατ ευρώ οφείλονται μόνο προς το ΤΑΝ. Επίσης, λόγω PSI το Ταμείο από 769 εκατ ευρώ αποθεματικό που διέθετε, βρέθηκε να έχει 232 εκατ ευρώ, δηλαδή κατέγραψε απώλειες 537 εκατ ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη προς το ελληνικό δημόσιο.  Σήμερα τα αποθεματικά του Ταμείου βρίσκονται στα 349 εκατ ευρώ, ενώ πρόβλημα διαπιστώνεται με την εισπραξιμότητα των εισφορών, που από το 89% που ήταν το 2011, έχει υποχωρήσει στο 59% το 2015.