Οικονομία

Κλείστηκε το ραντεβού Τσίπρα - αγροτών

Κλείστηκε το ραντεβού Τσίπρα - αγροτών Κλείστηκε το ραντεβού Τσίπρα - αγροτών
Την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση αντιπροσωπείας αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως αναφέρει σε σχετική του δήλωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, «έχουν ενημερωθεί όλες σχεδόν οι Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν ήδη ανταποκριθεί οι περισσότερες. Αναμένουμε και τις υπόλοιπες να ορίσουν τους εκπροσώπους τους», τονίζοντας: «για εμάς ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός».

Μια νέα πρόταση, που όμως δεν αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο το Ασφαλιστικό των αγροτών, φαίνεται ότι έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.

Με το λόγο για τις σχετικές εξαγγελίες να τον έχει πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να υποχωρήσουν οι αντεγκλήσεις και να αποχωρήσουν οι αγρότες από τα μπλόκα, η συγκεκριμένη πρόταση εστιάζεται στο να περιορίσει κάπως το ποσοστό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στο 10% για το 2017, από 14% που ήταν το αρχικό σενάριο.

Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι οι αγρότες σήμερα καταβάλλουν εισφορές 7%, προτείνεται να υπάρξει μια περιορισμένη αύξηση στο 10%, η οποία θα ξεκινήσει από το 2017 και θα διαρκέσει μια διετία και όχι στο 12% - 14% που ήταν η αρχική πρόταση.
Στη συνέχεια η νέα κυβερνητική πρόταση θέλει το 2019 η αύξηση στις εισφορές να ανέλθει στο 15% - 16% και όχι στο 17%, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εισφορές που θα καταβάλλουν στο εξής οι αγρότες, θα ανέλθουν στο 20%, το αργότερο έως το 2021. Η πρόταση θα έχει και τη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, έτσι ώστε να δίνεται το δικαίωμα για όσους επιλέξουν να διατηρηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα εισφορών, να γνωρίζουν ότι θα καρπωθούν αντίστοιχα χαμηλότερες συντάξεις, με τη λήξη του εργασιακού τους βίου.