Οικονομία

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για όσους ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Εισόδημα

Ερχεται νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για όσους ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Εισόδημα Ερχεται νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για όσους ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Εισόδημα
Σε επικείμενη ενοποίηση των προγραμμάτων Ανθρωπιστικής Κρίσης με το νέο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) αναφέρθηκε εκτενώς η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ εξέθεσε τους στόχους για την υλοποίησή του το 2016 και παράλληλα ανέλυσε και το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, όπως θα ονομάζεται το ΕΕΕ σε συνδυασμό με νέο πρόγραμμα απο τον ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, η κ. Φωτίου τόνισε ότι ανάμεσα στους στόχους του υπουργείου είναι και η αναμόρφωση του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το σύστημα της κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα δεν έχει έναν ενιαίο νόμο πλαίσιο εδώ και 40 χρόνια.

Σε ερώτηση για την πορεία εξέλιξης του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και ποιοι είναι οι στόχοι για την υλοποίησή του προγράμματος για το 2016 αλλά και τον σχεδιασμό του υπουργείου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα τεθεί σε ισχύ στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 απάντησε η κ. Φωτίου.

«Εμείς βλέπουμε αυτά τα δύο προγράμματα μαζί, απολύτως συνδεδεμένα για το 2016. Δηλαδή και το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και το πρόγραμμα για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, όπως το λέμε εμείς το ελάχιστο εγγυημένο, θα «τρέξουν» μαζί, ελπίζουμε μέσα στον Απρίλιο με δύο διαφορετικές πλατφόρμες. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης σε δήμους της χώρας που θα επιλεγούν με αδιάσειστα κριτήρια προτεραιότητας, δηλαδή αυτά είναι ο πληθυσμός της κάθε Περιφέρειας από τη μια, από την άλλη είναι τα ποσοστά ανεργίας, τα ποσοστά φτώχειας, αλλά και τα ποσοστά ανάγκης για επισιτιστική συνδρομή.» είπε η κ. Φωτίου

Επίσης έκανε γνωστό ότι θα υπάρχουν δύο ηλεκτρονικές καταγραφές μεγάλης, εθνικής εμβέλειας μέσα από το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης και μέσα από το ΤΕΒΑ, δηλαδή το Ταμείο Απόρων, που τα «έτρεξε» πέρυσι.

Η κ. Φωτίου ανέφερε χαρακτηριστικά «Επομένως, αυτά τα δύο προγράμματα θα στηθούν μαζί με βάση αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουμε. Δηλαδή όπου θα «τρέξει» το ένα, δεν θα «τρέξει» το άλλο. Επομένως, θα είναι ένα στοιχειώδες δίχτυ ασφάλειας και το ελάχιστο εγγυημένο ή το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που λέμε εμείς, επιχειρείται, αυτή τη στιγμή και οργανώνεται εδώ και τρεις μήνες, ώστε όλοι οι πυλώνες του να μπορούν να καλυφθούν. Επιμένω, δηλαδή ότι δεν θα είναι μόνο ένα επίδομα που θα πάρουν οι άνθρωποι, αλλά θα είναι και υπηρεσίες, όπως η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, αλλά και μετακίνησης σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή, που έχουν πέσει, δυστυχώς, σε αυτήν τη μεγάλη ένδεια και στην ακραία φτώχεια»

Παράλληλα η αναπληρώτρια Υπουργός έκανε γνωστό ότι θα ενεργοποιηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο ετοιμάζεται μαζί με τον ΟΑΕΔ, αλλά και με την κ. Αντωνοπούλου, την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα Απασχόλησης, ώστε οι άνθρωποι που θα μπουν στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, ταυτόχρονα θα ανιχνεύονται οι δυνατότητες κάλυψης εργασιακής ένταξης.

 Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου το σύστημα της κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα δεν έχει έναν ενιαίο νόμο πλαίσιο εδώ και 40 χρόνια.Το Υπουργείο σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό έχει δρομολογήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται και αυτό από πηγές του ΕΣΠΑ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως είχαμε υποσχεθεί στη Βουλή και το είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός, θα έχουμε τον καινούργιο νόμο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής προστασίας. «Καταρχήν, όλα τα πράγματα θα συνδεθούν ξανά, δηλαδή προσέξτε, τι κάνει αυτό το χαρτοφυλάκιο εδώ. Αυτό μεριμνά για τα παιδιά, το παιδί, όμως, το βασανισμένο, το παιδί το κακοποιημένο, το ορφανό, με σύνδρομο down, με νοητική στέρηση, με αναπηρία, κινητική, κτλ, ο ηλικιωμένος, αντίστοιχα, αφορά τις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή τοξικομανείς, ανθρώπους οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από ουσίες και ούτω κάθεξης. Αφορά τους άστεγους, μια τεράστια κατηγορία, η οποία συνεχώς αυξάνεται, αφορά τη φοβερή δεξαμενή, προφανώς, των απόρων, των νέων απόρων, που, όπως έχω πει πολλές φορές, δυστυχώς, το 50% των νοικοκυριών των ελληνικών βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.» ανέφερε η κ. Φωτίου και συμπληρώνει ότι «Με έναν περίεργο τρόπο, δηλαδή, αυτό το χαρτοφυλάκιο εδώ έχει έναν τεράστιο πληθυσμό στον οποίο αναφέρεται. Επομένως, φανταστείτε αυτές τις επτά κατηγορίες και τους Ρομά που ξέχασα, ευάλωτη ομάδα και αυτή, σαν κάθετες στήλες και οργανώστε τώρα αυτό το σύστημα σε τρία επίπεδα οριζόντια. Το πρωτοβάθμιο σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, εδώ τι έχουμε. Έχουμε όλα τα επιδόματα, αλλά έχουμε και όλες αυτές τις δομές που σου παρέχουν καθημερινή προστασία και φροντίδα, δομές φτώχειας για τους άστεγους, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, κτλ, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και ούτω καθεξής. Τώρα, το δεύτερο επίπεδο είναι το ιδρυματικό, είναι, δηλαδή, όλες αυτές οι κατηγορίες, που είπα πριν, στα ιδρύματα, τα οποία είναι δύο λογιών: Είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δημοσίου δικαίου. Να μπει ένα ενιαίο καθεστώς σε όλα αυτά, γιατί υπάρχει πολυνομία, διότι υπάρχουν μεγάλες περιουσίες που μένουν ανεκμετάλλευτες, διότι οι άνθρωποι υποφέρουν και διότι υπάρχει κακοδιαχείριση και φαινόμενα διαφθοράς. Πρέπει αυτό το κομμάτι να εξυγιανθεί. Και, τελικά, το τρίτο επίπεδο που είναι ακριβώς όλο μας το σχέδιο και η προοπτική μας, δηλαδή αποϊδρυματοποίηση, που σημαίνει ότι σιγά-σιγά όλες αυτές οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εντάσσονται στην κοινωνία, ένταξη κοινωνική και ένταξη εργασιακή. Είναι το πιο δύσκολο επίπεδο σήμερα σε συνθήκες κρίσης, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε, διότι υπάρχουν πόροι μεγάλοι, ευρωπαϊκοί ανεκμετάλλευτοι σε αυτόν τον τομέα. Άρα, αυτός είναι, αν μπορώ να σας το περιγράψω, ο νέος νόμος πλαίσιο με τις κατηγορίες του, που θα φέρει ενιαίες ρυθμίσεις στα τρία επίπεδα, στις επτά κατηγορίες, που σας είπα πριν.» ολοκλήρωσε σχετικά η κ. Φωτίου.