Οικονομία

Νέα πρόταση για τους αγρότες στο τραπέζι - Διχασμένα τα μπλόκα

Νέα πρόταση για τους αγρότες στο τραπέζι - Διχασμένα τα μπλόκα Νέα πρόταση για τους αγρότες στο τραπέζι - Διχασμένα τα μπλόκα
Με το λόγο για τις σχετικές εξαγγελίες να τον έχει πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με εκπροσώπους των αγροτών, σε μια προσπάθεια να υποχωρήσουν οι αντεγκλήσεις και να αποχωρήσουν οι αγρότες από τα μπλόκα, η συγκεκριμένη πρόταση εστιάζεται στο να περιορίσει κάπως το ποσοστό της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στο 10% για το 2017, από 14% που ήταν το αρχικό σενάριο.

Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι οι αγρότες σήμερα καταβάλλουν εισφορές 7%, προτείνεται να υπάρξει μια περιορισμένη αύξηση στο 10%, η οποία θα ξεκινήσει από το 2017 και θα διαρκέσει μια διετία και όχι στο 12% - 14% που ήταν η αρχική πρόταση.
Στη συνέχεια η νέα κυβερνητική πρόταση θέλει το 2019 η αύξηση στις εισφορές να ανέλθει στο 15% - 16% και όχι στο 17%, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εισφορές που θα καταβάλλουν στο εξής οι αγρότες, θα ανέλθουν στο 20%, το αργότερο έως το 2021. Η πρόταση θα έχει και τη σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, έτσι ώστε να δίνεται το δικαίωμα για όσους επιλέξουν να διατηρηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα εισφορών, να γνωρίζουν ότι θα καρπωθούν αντίστοιχα χαμηλότερες συντάξεις, με τη λήξη του εργασιακού τους βίου.

Δεν πρόκειται να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό οι αγρότες της Κρήτης, θεωρώντας πως γίνεται για προσχηματικούς και επικοινωνιακούς λόγους και δεν εξυπηρετεί, έτσι όπως σχεδιάζεται, την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων.

Τη σχετική απόφαση πήρε το βράδυ της Πέμπτης το Παγκρήτιο συντονιστικό όργανο αγώνα των αγροτών, κατά πλειοψηφία που συνεδρίασε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου.

«Δεν πάμε γιατί τη θεωρούμε μια στημένη υπόθεση η οποία, την έχουν χωρίς ατζέντα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος των αμπελουργών και μέλος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Την χαρακτηρίζουμε στημένη γιατί ειδοποιούσαν οποίους αυτοί ήθελαν και έβαζαν ονόματα χωρίς την έγκριση τους προσπαθώντας να ξεγελάσουν τον κόσμο» ανέφερε. Ακόμη εκτίμησε ότι προσπαθούν να διχάσουν το συνεταιριστικό κίνημα «και εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς θέλομε να πάμε σε μια διεκδίκηση που θα έχει περιεχόμενο δεν πάμε σε μονόλογο και πάμε από μηδενική βάση αφού ήδη δεν μπορούμε να επιβιώσομε με τις νομοθεσίες που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» ανέφερε.

Ακόμη οι αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια των Χανίων που συνεχίζουν το μπλόκο στον Βόρειο Οδικό 'Αξονα Κρήτης έχουν δηλώσει από καιρό ότι δεν θα πάρουν μέρος σε κανένα διάλογο.

«Αποδεχόμαστε» την πρόσκληση σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από μπλόκα όλης της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση, που έγινε στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερα από 40 μπλόκα.

Συμμετέχοντες στη σύσκεψη, επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η σημερινή σύσκεψη κύλησε ομαλά, ενώ μας τόνισαν ότι υπήρξε «σύγκλιση απόψεων και θέσεων και το κλίμα ήταν ενωτικό».

Στο μεταξύ, τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων του Προμαχώνα και των Μαλγάρων, Γιάννης Τουρτούρας και Αχιλλέας Καμπούρης αντίστοιχα, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση της Νίκαιας την προσεχή Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι «θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση που θα ληφθεί στη συνάντηση αυτή», ενώ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η απόφαση θα είναι αρνητική για συμμετοχή στον διάλογο της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2016 με τον πρωθυπουργό.

Θετική στάση θα κρατήσουν οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, στην πρόσκληση του Μεγάρου Μαξίμου και θα συμμετάσχουν στην συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας.

Στην συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα και να εκπροσωπηθούν με επιτροπή που θα την απαρτίζουν 3 αγρότες από το μπλόκο.

Πρόκειται για τα μέλη του συντονιστικού οργάνου των Μικροθηβών Χρήστο Πάντσιο, Μίλτο Μπασδάνη και Φάνη Πρασσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση στην Αθήνα, μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, θα κινηθεί πάνω στο πλαίσιο αιτημάτων που έθεσαν από κοινού οι αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών , των Μικροθηβών και πολλών άλλων από διάφορες περιοχές της χώρας.