Οικονομία

Θυγατρική της Cosco: «Εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας»

Θυγατρική της Cosco: «Εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας» Θυγατρική της Cosco: «Εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας»
Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), θυγατρική εταιρείας της Cosco, εφαρμόζει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους φορτοεκφόρτωσης των προβλητών, ενώ η διοίκηση θα εξετάσει τα αιτήματα που έθεσε το σωματείο Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Αυτό τονίζουν στελέχη της εταιρείας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας, 9.00-13.00 και τη γενική συνέλευση του συγκεκριμένου σωματείου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον προαύλιο χώρο της εταιρείας, έξω από το χώρο της φορτοεκφόρτωσης.

Οι εκπρόσωποι της ΕΝΕΔΕΠ είχαν ζητήσει το πρωί από τη διοίκηση της ΣΕΠ να μπορέσουν να μπουν στο χώρο της φορτοεκφόρτωσης προκειμένου να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τη γενική συνέλευση, κάτι που επιτράπηκε μετά από διαβούλευση.

Οι εργαζόμενοι του σωματείου που προειδοποιούν με παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έκαναν λόγο για τρομοκρατία από πλευράς διοίκησης της ΣΕΠ που αρχικά δεν τους επέτρεψε να μπουν στο χώρο, ωστόσο στελέχη της ΣΕΠ ανέφεραν ότι σε καμία περίπτωση δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Στη σημερινή γενική συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ, συμμετείχε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, αλλά και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και την Ένωση Λιμενεργατών.

Η ΕΝΕΔΕΠ ζητά την υπογραφή συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην οποία θα αποτυπώνονται ο βασικός μισθός, τα επιδόματα, οι υπερωρίες και οι προσαυξήσεις αργιών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τήρηση του διαλείμματος όπως έχει υποδείξει η Επιθεώρηση Εργασίας, παρουσία ασθενοφόρου με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στον χώρο εργασίας, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα με αναγνώριση όλων των ειδικοτήτων και πλήρης απασχόληση.

Σημειώνεται ότι το έργο της φορτοεκφόρτωσης της ΣΕΠ στην Cosco έχει ανατεθεί σε εργολαβικές εταιρείες, ενώ οι 267 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα γραφεία της θυγατρικής εταιρείας της κινεζικής έχουν υπαλληλική σχέση.

Τα Διοικητική Συμβούλια της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, με σημερινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες της ΣΕΠ ΑΕ (COSCO).

«Οι συνάδελφοι μας, αγωνίζονται να κατακτήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας με την τήρηση μέτρων ασφάλειας και υγιεινής την υπογραφή ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει τα μισθολογικά τους αιτήματα και την αναγνώριση των επαγγελμάτων τους ως βαρέων και ανθυγιεινών με πλήρης απασχόληση», αναφέρουν η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών. Επίσης ζητούν την άμεση ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου που εργαζόταν στη ΣΕΠ μέσω εργολαβικής εταιρείας, εξαιτίας την άσκησης του συνδικαλιστικού του δικαιώματος.