Οικονομία

Αυξήθηκε απο την πίσω «πόρτα» η συμμετοχή ασφαλισμένων στις εξετάσεις

Αυξήθηκε απο την πίσω «πόρτα» η συμμετοχή ασφαλισμένων στις εξετάσεις Αυξήθηκε απο την πίσω «πόρτα» η συμμετοχή ασφαλισμένων στις εξετάσεις
Αυξήσεις από την πίσω «πόρτα» στην συμμετοχή ασφαλισμένων στις διαγνωστικές εξετάσεις προβλέπει απόφαση του Υπουργείου Υγείας, ενώ τη διαφορά θα την εισπράττουν τα διαγνωστικά κέντρα. Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να εισπράττει ό,τι και πριν, δηλαδή 15% επί της ασφαλιστικής τιμής.

Mε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ,  η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις θα υπολογίζεται πλέον στο 15% επί του κρατικού τιμολογίου ενώ εώς τώρα  η συμμετοχή υπολογιζόταν στο 15% της ασφαλιστικής τιμής των εξετάσεων, που είναι κατά πολύ χαμηλότερη της τιμής του κρατικού τιμολογίου.

«Για παράδειγμα σύμφωνα με το Βήμα, μία εξέταση έχει τιμή -βάσει του κρατικού τιμολογίου- 30 ευρώ και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 18 ευρώ. Μέχρι τώρα οι ασφαλισμένοι κατεβάλλαμε συμμετοχή 15% στα 18 ευρώ, που είναι η ασφαλιστική τιμή. Τώρα, η συμμετοχή θα υπολογίζεται επί των 30 ευρώ.

Άλλο παράδειγμα: Εξέταση που έχει τιμή, βάσει του κρατικού τιμολογίου, 10 ευρώ και ασφαλιστική 5 ευρώ. Ο ασφαλισμένος αντί να πληρώσει συμμετοχή 0,75 ευρώ, θα πληρώσει 1,5 ευρώ.