Οικονομία

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε όλη την χώρα από το 2017

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε όλη την χώρα από το 2017 Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε όλη την χώρα από το 2017
Ως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί νόμος πλαίσιο, το εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα αφορά όλες τις μορφές αλληλεγγύης δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ. Μιλώντας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα υποστήριξε ότι επανασχεδιάστηκε γιατί δεν αξιολογήθηκε θετικά και θα ανοίξει 01-01-2017 για όλη τη χώρα. Θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για 60.000 με 70.000 κόσμο σε περίπου 30 δήμους.

Οι δομές φτώχειας ήταν δομή του ΕΣΠΑ η οποία τελείωσε και έπρεπε να σχεδιαστεί. Σε συντονισμό με τους περιφερειάρχες της χώρας και τον κ. Χαρίτση σχεδιάσαμε επί 3 μήνες με διαφάνεια και ετοιμάζουμε 400 νέες δομές στη χώρα. «Φαγώθηκαν όλα τα ΕΣΠΑ γιατί γίνονταν την τελευταία στιγμή εν κρυπτώ και όταν προκηρύσσονταν τα έπαιρναν ανισότιμα ανά την Ελλάδα, οι ημέτεροι». Έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα Δήμου με 18.000 πληθυσμού πήρε 5 δομές για τους ηλικιωμένους, μια πανάκριβη δομή. «Πήρε 5 όταν ανά την Ελλάδα ήταν 70. 18.000 πληθυσμός ήταν όλοι γέροι και ανήμποροι;»

Επεκτείνονται και δεν καταργούνται οι δομές φτώχειας απάντησε στην κριτική η κ. Φωτίου.

Αξιοποιούμε επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας, για τη σίτιση στο Πέραμα κάτι που είναι ελπιδοφόρο για επέκταση του χρόνου της σίτισης σε όλα τα δημοτικά σχολεία. Θα είχε ενδιαφέρον να δημιουργηθούν  και άλλες τέτοιες κοινωνικές επιχειρήσεις -π.χ. από άνεργες μητέρες- καθώς στοχεύουμε το 2016 στην επέκταση της σίτισης, σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

«50% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας μου παρέδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» τόνισε η κ. Φωτίου ρωτώντας: «Με ποια κονδύλια να κάνω κοινωνική πολιτική;» και πρόσθεσε ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο, κινητοποιώντας την κοινωνία, τους δήμους,  τις κοινωνικές δομές και την ιδιωτική πρωτοβουλία. «Ή θα σταθεί όλη η κοινωνία μαζί, ή θα καταρρεύσουμε όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στα σχολικά γεύματα εξήγησε ότι προσπάθησε να βρει τρόπους αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία π.χ. το πρόγραμμα με την Εθνική τράπεζα για τη χρηματοδότηση των σχολικών γευμάτων το crowdfunding, το act for Greece κ.α.

«Ότι χρήματα ρίχνουμε στον κοινωνικό τομέα είναι ανάπτυξη» αυτό δεν το είχαν καταλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έστησαν ένα επιδοματικό κοινωνικό κράτος στημένο πελατειακά επεσήμανε κλείνοντας η κ Φωτίου.