Οικονομία

Αυξάνεται το όριο για την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων λόγω ηλικίας

Αυξάνεται το όριο για την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων λόγω ηλικίας Αυξάνεται το όριο για την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων λόγω ηλικίας
Στα 67 και όχι στα 65 καθορίζεται το όριο ηλικίας για την αυτοδίκαιη απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, με υπουργική τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Με τον τρόπο αυτό παραμένουν στη δημόσια διοίκηση στελέχη που έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας και επιθυμούν να παραμείνουν, καθώς έως τώρα ήταν υποχρεωτικό να αποχωρήσουν στα 65 έτη.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή τροποποιείται ο Υπαλληλικός Κώδικας που ορίζουν τα όρια αυτοδίκαιης λύσης της υπαλληλικής σχέσης. Οι υπαγόμενοι στον Υπαλληλικό Κώδικα μόνιμοι υπάλληλοι απολύονται αυτοδίκαια από την υπηρεσία κατά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Πρόκειται για το απώτατο ηλικιακό όριο παραμονής του υπαλλήλου στην υπηρεσία μετά την παρέλευση του οποίου εκδίδεται διαπιστωτική πράξη απόλυσης. Η υποχρέωση της Υπηρεσίας να λύσει την υπαλληλική σχέση λόγω ορίου ηλικίας δεν σχετίζεται με το δικαίωμα του υπαλλήλου να παραιτηθεί από την Υπηρεσία νωρίτερα από τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του, εφόσον θεμελιώνει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όπως αυτές προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις για την απόλυση λόγω ορίου ηλικίας και τριακονταπενταετίας ισχύουν τα κάτωθι:

1.    0 υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.
2.    Κατ* εξαίρεση ο υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του και τριάντα πέντε (35) ετών πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας.
Το παραπάνω δεν ισχύει για τους γιατρούς του ΕΣΥ, των οποίων η παραμονή στην υπηρεσία παρατείνεται μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Ιατροί του ΕΣΥ με αίτησή τους, που υποβάλλεται έξι (6) μήνες πριν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης μπορούν να ζητήσουν να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση κατ' ανώτατο όριο του 67ου έτους της ηλικίας τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή της διάταξης, η αίτηση γίνεται δεκτή εφόσον υποβληθεί εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Αν ο υπάλληλος, κατά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του δεν έχει συμπληρώσει τριάντα πέντε (35) ετών πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία, παρατείνεται η παραμονή του στην υπηρεσία έως τη συμπλήρωση της υπηρεσίας αυτής και πάντως όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας του.

Μόνιμοι υπάλληλοι, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, αλλά δεν υπάγονται στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου ή δεν συνταξιοδοτούνται με βάση τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις, απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Αν το προσωπικό αυτό κατά τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του δεν έχει συμπληρώσει σαράντα (40) έτη συνολική υπηρεσία στο Δημόσιο,  παρατείνεται η παραμονή του στην Υπηρεσία, έως τη συμπλήρωση της υπηρεσίας αυτής και όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας. Το προηγούμενο εδάφιο έχει εφαρμογή και για τους μόνιμους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πέραν του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού καθεστώτος του δημοσίου, υπάγονται και σε καθεστώς κύριας ασφάλισης άλλου ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού φορέα για τη λήψη δεύτερης κύριας σύνταξης, εφόσον κατά την αυτοδίκαιη απόλυσή τους, δεν θεμελιώνουν αποδεδειγμένα βάσει βεβαίωσης του οικείου ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού φορέα, δικαίωμα λήψης πλήρους της δεύτερης κύριας σύνταξης από τον φορέα αυτό. Τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους υπαλλήλους υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων

Από τις προτεινόμενες διατάξεις, προκαλείται πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, από την παραμονή των υπαλλήλων στην ενεργό υπηρεσία για μία διετία επιπλέον, λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας αυτοδίκαιης απόλυσης και την ως εκ τούτου συνέχιση καταβολής σ' αυτούς αποδοχών εν ενεργεία αντί σύνταξης. Η εν λόγω δαπάνη εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα.