Οικονομία

Πληρωμή με τα... μάτια και αυτοκίνητα που εξοφλούν τον βενζινά

Πληρωμή με την παλάμη και αυτοκίνητα που «πληρώνουν» τα καύσιμα δεν είναι εικόνες από το μέλλον Πληρωμή με την παλάμη και αυτοκίνητα που «πληρώνουν» τα καύσιμα δεν είναι εικόνες από το μέλλον
Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, σε συνδυασμό με το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things) που δικτυώνει συσκευές τόσο μεταξύ τους, όσο και με το ίντερνετ φέρνουν επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο και γενικότερα στην φιλοσοφία πληρωμών.

Για παράδειγμα, με μια κίνηση της παλάμης του χεριού που θα περνάει ο καταναλωτής σε δευτερόλεπτα από ένα τερματικό θα πραγματοποιεί τις καθημερινές του συναλλαγές, χρεώνοντας αυτόματα τον λογαριασμό του.

Εναλλακτικά, θα έχει τη δυνατότητα βιομετρικής πιστοποίησης με την ίριδα του ματιού του και μάλιστα από απόσταση.

Τα δύο αυτά παραδείγματα δεν αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, καθώς ήδη παρουσιάζονται από την Visa στο World Mobile Congress.

Επίσης, παρουσιάζεται το διασυνδεδεμένο αυτοκίνητο. H Visa σε συνεργασία με την Honda δημιούργησαν το «συνδεδεμένο» αυτοκίνητο όπου υπάρχουν και εφαρμογές πληρωμής καυσίμων και στάθμευσης. Στον κεντρικό πίνακα ελέγχου στη μεγάλη οθόνη αφής υπάρχει ενσωματωμένο το πρωτότυπο σύστημα ασύρματων πληρωμών της. Καθώς έχει καταχωρηθεί η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, το σύστημα ενημερώνει για τα συνεργαζόμενα πρατήρια βενζίνης που υπάρχουν κοντά. Αφού φτάσουμε, το GPS μας κατευθύνει στην αντλία που είναι κατάλληλα εξοπλισμένη με ασύρματους φάρους αυτόματων πληρωμών. Μόλις ολοκληρωθεί το γέμισμα η πληρωμή γίνεται μέσα από το αυτοκίνητο με ένα απλό πάτημα στην οθόνη αφής. Το ιδιο σύστημα υπάρχει και για το παρκάρισμα ενώ η πληρωμή είναι ασφαλής με την χρήση του Visa tokenisation, μιας υπηρεσίας που «κρυπτογραφεί» τα στοιχεία της συναλλαγής.