Οικονομία

Τι κρύβει η προσωρινή διάσωση των μερισμάτων του ΜΤΠΥ

Τι κρύβει η προσωρινή διάσωση των μερισμάτων του ΜΤΠΥ Τι κρύβει η προσωρινή διάσωση των μερισμάτων του ΜΤΠΥ
του Βασίλη Αγγελόπουλου Η διάσωση των μερισμάτων που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) για άλλον ένα μήνα, περισσότερο «χρυσώνει το χάπι» στους 284.000 δικαιούχους, παρά τους καθησυχάζει ότι θα αποφευχθούν τελικά οι περικοπές.

Το αντίθετο φαίνεται ότι προετοιμάζεται για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μέσω της μεταφοράς της καταβολής των μερισμάτων ανά τρίμηνο. Με δεδομένο ότι δεν γίνεται να συνεχίζεται ο δανεισμός προς το ΜΤΠΥ, χωρίς το Ταμείο να έχει τη δυνατότητα εξόφλησης των δανεικών, εξετάζεται αυτή η λύση σε πρώτη φάση για να δοθεί χρονικό περιθώριο να συμφωνηθούν οι όποιες περικοπές, μέχρι την επόμενη καταβολή των μερισμάτων. Το πάθημα του ΕΤΕΑ τον προηγούμενο μήνα, που δάνεισε το ΜΤΠΥ 12 εκατ ευρώ, τα οποία ουδέποτε έλαβε πίσω και θα τα πάρει, αν τα πάρει, μετά από ένα εξάμηνο, φαίνεται ότι δεν έγινε μάθημα. Το Ταμείο επέλεξε τη λύση του εκ νέου δανεισμού από το ΙΚΑ, ύψους 16 εκατ ευρώ, χρήματα που επίσης όμως δεν θα μπορεί το ΜΤΠΥ να επιστρέψει και θα πρέπει να μεταφέρει την αποπληρωμή τους προς το τέλος του έτους.

Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο σχεδιασμός που έχει γίνει περιλαμβάνει καταρχήν την υποβολή αιτήματος της διοίκησης του ΜΤΠΥ προς το υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε εφεξής η καταβολή των μερισμάτων να μην γίνεται κάθε μήνα, αλλά κάθε τρίμηνο. Ακολούθως, θα πρέπει να προκύψει σχετική υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τον τρόπο καταβολής των μερισμάτων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το πιο πιθανό σενάριο είναι να γίνει η επόμενη καταβολή τον Μάρτιο ή να μεταφερθεί για τον Ιούνιο. Έτσι, παρέχεται η ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να συμφωνηθεί το ποσοστό της περικοπής κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μειωθεί ανάλογα η δαπάνη του Ταμείου και να σταματήσει ο δανεισμός χωρίς αντίκρυσμα, όπως γίνεται έως τώρα. Οι μειώσεις εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβούν το 30%, για μερίσματα που κατά μέσο όρο κυμαίνονται σήμερα, στα επίπεδα των 140 ευρώ το μήνα.