Οικονομία

Με απολύσεις και μισθούς «πείνας» πληρώνουν την κρίση οι εργαζόμενοι

Με απολύσεις και μισθούς «πείνας» πληρώνουν την κρίση οι εργαζόμενοι Με απολύσεις και μισθούς «πείνας» πληρώνουν την κρίση οι εργαζόμενοι
«Από το κακό στο χειρότερο» πάει την τελευταία δεκαετία η εικόνα της αγοράς εργασίας στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα δε σε αυτές που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία).

Η κρίση, λοιποίν όχι μόνο «ψαλίδισε»τον αριθμό των θέσεων εργασίας, αλλά επηρέασε και την ποιότητά τους.

Έρευνα του ΟΟΣΑ σε 45 χώρες καταδεικνύει ότι οι αποδοχές μειώθηκε στα 2/3 των χωρών, η ασφάλεια των εργαζομένων επιδεινώθηκε στο σύνολό της, ενώ προς το χειρότερο άλλαξε και το εργασιακό περιβάλλον.

Οι νέοι και ανειδίκευτοι έχουν τις χαμηλότερες αποδοχές και σημαντική υψηλότερη ανασφάλεια στην αγορά εργασίας.

Οι γυναίκες έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης από τους άνδρες και αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες. Ταυτόχρονα, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να καταπονηθούν στην εργασία τους σε σχέση με τους άνδρες.

Στις χώρες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ως προς την ποιότητα εργασίας συγκαταλέγονται η Αυστραλία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Ελβετία.

Ουραγοί είναι η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Στην Ελλάδα η ανεργία παραμένει καθηλωμένη στο 24,5%, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Όπως λοιπόν αναφέρει ο ΟΟΣΑ: η Γερμανία δεν σημείωσε μόνο αύξηση των ποσοστών απασχόλησής της, αλλά είχε μία γενική βελτίωση σε όλες τις πτυχές που αφορούν στην ποιότητα των θέσεων απασχόλησης.

Η Ελλάδα, από την άλλη, είχε μία τόσο μεγάλη αύξηση της ανεργίας όσο και μία πτώση στην ποιότητα των αποδοχών και την ασφάλεια στην αγορά εργασίας, ενώ η συχνότητα της καταπόνησης στην αγορά εργασίας έμεινε σταθερή.

Ο ΟΟΣΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση της ποιότητας εργασίας δεν οδηγεί αυτομάτως σε μείωση της ποσότητας, μιας και οι χώρες μπορούν να συνδυάσουν υψηλά ποσοστά εργασίας με καλής ποιότητας απασχόληση. Επιπλέον η προοπτική της επαγγελματικής ανέλιξης και σταδιοδρομίας θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα της εργασίας.