Οικονομία

Σύσκεψη του κουαρτέτου στην Φρανκφούρτη για κοινή γραμμή στις απαιτήσεις

Σύσκεψη του κουαρτέτου στην Φρανκφούρτη για κοινή γραμμή στις απαιτήσεις Σύσκεψη του κουαρτέτου στην Φρανκφούρτη για κοινή γραμμή στις απαιτήσεις
Συσκεψη στην Φρανκφούρτη είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών σε μια προσπάθεια να βρουν μεταξύ τους κοινό έδαφος για να καταρτίσουν κοινή γραμμή στις απαιτήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα του «Εθνους» το δημοσιονομικό κενό είναι το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης και προκρίνουν τις περικοπές όχι μόνο των επικουρικών αλλά και των κύριων συντάξεων.

Οι ευρωπαϊκή θεσμοί και η ΕΚΤ είχαν κοινή γραμμή, για ακόμη μια φορά, σε ό,τι αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τον τρόπο υπολογισμού τους σε βάθος τετραετίας. Εκεί βρίσκεται το μέλλον των εξελίξεων για την ευρωπαϊκή πλευρά.

Έτσι για νια να μην υπάρξει δημοσιονομικό κενό και μάλιστα άμεσα ζητούν περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Έτσι γίνεται πλέον λόγος ανοιχτά για μειώσεις 6-8% στις επικουρικές και ψαλίδισμα στις κύριες άνω των 1.300 ευρώ, αλλά και επιβολή πλαφόν (μειωμένου στα 2.300 ή ακόμη και 2.000) για την ανώτατη κύρια, αλλά και πλαφόν στο ύψος των πολλαπλών συντάξεων.

Την ίδια ώρα ωστόσο όλα δείχνουν ότι υπάρχει ασφυκτική πίεση και για μείωση της κατώτατης σύνταξης καθώς πλέον γίνεται ανοιχτά συζήτηση για απονομή της εθνικής σύνταξης των 384 μόνο σε όσους έχουν 20 έτη και όχι 15 έτη ασφάλισης και κάπως έτσι αυτομάτως μειώνεται η εθνική σύνταξη για όσους έχουν λιγότερα έτη ασφάλισης από 20.