Οικονομία

Κατρούγκαλος: Η ψήφιση του Ασφαλιστικού θα ξεμπλοκάρει τα εφάπαξ

Κατρούγκαλος: Η ψήφιση του Ασφαλιστικού θα ξεμπλοκάρει τα εφάπαξ
Ξεμπλοκάρει η διαδικασία απονομής του εφάπαξ, με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στη συγκεκριμένη δέσμευση, προέβη ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, συνδέοντας άμεσα το νέο Ασφαλιστικό, με την καταβολή των περίπου 63.000 εφάπαξ βοηθημάτων, που έχουν μείνει στην αναμονή από τον Σεπτέμβριο του 2013 και έως σήμερα.

Βέβαια, όπως είναι ήδη γνωστό, με το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, ο νέος μαθηματικός τύπος που θεσμοθετείται για τον υπολογισμό των εφάπαξ βοηθημάτων, προκαλεί άμεσα περικοπές στα επίπεδα 10 – 15%. Επίσης, οι θεσμοί έχουν ζητήσει και η ελληνική πλευρά φαίνεται να συζητά, η περικοπή στα εφάπαξ να φτάσει έως και το 35%, σε μια προσπάθεια περιστολής των συνταξιοδοτικών δαπανών, όπως είναι και η σχετική μνημονιακή δέσμευση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», επέρριψε ευθύνες στο ΔΝΤ για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις τους «παράλογες». Ο υπουργός Εργασίας έθεσε ως όριο τον τρέχοντα μήνα για να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι συμμερίζονται τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Επανέλαβε ότι παραμένει η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης για μη μείωση των κύριων συντάξεων σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο «θα έχει ένα σημαντικό υφεσιακό αποτέλεσμα στο σύνολο της οικονομικής ζωής».

Αναφορικά με το προσφυγικό ο κ. Κατρούγκαλος και σε συνάρτηση με την αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να μη λάβει κανείς υπόψη πόσο μεγάλη δυσκολία έχει η χώρα στο να αντιμετωπίσει αυτές τις προσφυγικές ροές».