Οικονομία

Στην επόμενη φάση η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Στην επόμενη φάση η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Να ανοίξει το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, θα επιδιώξει το υπουργείο Εργασίας.

Άλλωστε η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε από τον ίδιο τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, στη σύνοδο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, είναι ότι τα προηγούμενα Μνημόνια προκάλεσαν απορρύθμιση στην αγορά εργασίας. Κατά την παρέμβασή του ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «οι πρακτικές ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων, όταν δεν συνδέονται με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας».

Ανέφερε ως παράδειγμα τη μείωση από το πρώτο μνημόνιο των κατώτατων μισθών για τους νέους κατά 32% έναντι μείωσης 22% του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, η οποία οδήγησε στην εκτόξευση της ανεργίας των νέων.

Το ότι στους παράγοντες που επιτείνουν την ανισότητα καθοριστική είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας καταλήγει και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ «Αιτίες και συνέπειες της ανισότητας».

Στη συζήτηση που αφορούσε στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και στην Ατζέντα για Δεξιότητες για την Ευρώπη, ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε κυρίως στο μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, των κοινωνικών εταίρων, της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και άλλων εμπλεκομένων φορέων. Στόχος του μηχανισμού είναι η βέλτιστη αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης ειδικοτήτων και ο σχεδιασμός των νέων προγραμμάτων απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, στη βάση των εκροών του μηχανισμού.