Οικονομία

Στο μισό ζητούν το όριο για το αφορολόγητο οι Θεσμοί

Στο μισό ζητούν το όριο για το αφορολόγητο οι Θεσμοί Στο μισό ζητούν το όριο για το αφορολόγητο οι Θεσμοί
Μείωση του αφορολόγητου ορίου των 9.545 ευρώ που δίνει έκπτωση φόρου που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ζητούν οι "θεσμοί" από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος.

«Πρόταση» για μείωση μέχρι και 50% του αφορολόγητου που δίνει έκπτωση φόρου που θα ισχύει όμως για όλους τους φορολογουμένους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους κατέθεσαν χθες οι θεσμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και με τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Χουλιαράκη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι το σημερινό όριο του αφορολογήτου είναι ιδιαίτερα υψηλό, λόγω και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας της κρίσης. Το σημερινό έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προκύπτει από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα.

Το σημερινό έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προκύπτει από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μια παραλλαγή του παλαιότερου συστήματος με το σταθερό αφορολόγητο (παλαιότερα ήταν στις 12.000 ευρώ, στη συνέχεια υπήρξαν δύο μειώσεις που το προσδιόρισαν στις 5.000 ευρώ και στο τέλος αντικαταστάθηκε από τη σημερινή έκπτωση φόρου).

Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών θα πρέπει να καταργηθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται σήμερα, σε μισθωτούς και συνταξιούχους, και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ και να αντικατασταθεί από ένα ενιαίο αφορολόγητο όριο το οποίο όμως θα είναι χαμηλότερο και θα κινείται στα επίπεδα μεταξύ 5.000-8.000 ευρώ. Παράλληλα επιχείρημα που έριξαν στο τραπέζι οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι ότι το ισχύον σύστημα της έκπτωσης φόρου δίνει κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων προκειμένου να μη χάνεται το αφορολόγητο.

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ προβλέπει:

-Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα από το 11% στο 15% για ποσά μέχρι 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για ποσά πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ
-Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα στις 11 το πρωί με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων".

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τα κλειστά επαγγέλματα (14.30) και για τη σύσταση του νέου φορέα Δημοσίων Εσόδων (18.00).