Οικονομία

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για να σωθεί το «άφαντο» επίδομα γάμου

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για να σωθεί το «άφαντο» επίδομα γάμου Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για να σωθεί το «άφαντο» επίδομα γάμου
Η ΓΣΕΕ επιδιώκει την υπογραφή νέα Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς αυξήσεις στους μισθούς, κρατώντας όμως τα θεσμικά και εργασιακά θέματα αμετάβλητα, όπως είναι το επίδομα γάμου.

Την Πέμπτη, 24 Μαρτίου, συνεδριάζει η Ολομέλεια της νεοεκλεγείσας Διοίκησης της ΓΣΕΕ, με θέμα την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση, που πάρθηκε στο 36ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας και αφορά στο να ασκηθούν πιέσεις προς την εργοδοτική πλευρά, έτσι ώστε να υπογραφεί η νέα ΕΓΣΣΕ και να διατηρηθούν οι όροι που ίσχυαν στην προγενέστερη, η οποία ουσιαστικά, έχει λήξει.

Ο κυριότερος όρος που περιλαμβάνεται πια στην ΕΓΣΣΕ, πέρα από αμιγώς εργασιακά ζητήματα, που αφορούν το ωράριο και τις σχέσεις εργασίας, είναι η καταβολή του επιδόματος γάμου, στους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα γάμου αντιστοιχεί στο 10% του μισθού αλλά δεν καταβάλλεται ήδη από μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων.

Η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει να επιστρέψει στην ΕΓΣΣΕ και η διαδικασία υπολογισμού των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που τώρα πια έχει μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας.