Opinions

Εργοδοτικός «τσαμπουκάς»

Εργοδοτικός «τσαμπουκάς» Εργοδοτικός «τσαμπουκάς» Φωτογραφία: Εργοδοτικός «τσαμπουκάς»
Εργοδοτικός «τσαμπουκάς» Του Βασίλη Αγγελόπουλου Υποτίθεται ότι τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αφήνουμε στην άκρη τα... μίση και προσπαθούμε σε πνεύμα αλληλοκατανόησης να κάνουμε όλη ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις μας για να περάσουμε, επίσης όλοι, όσο γίνεται καλύτερα.

Κάτι τέτοιο πρέπει να ίσχυσε και στον πολύπαθο κλάδο του βιβλίου και βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή, καμιά δεκαριά εργαζόμενοι στα κρατητήρια, αφού είχε φροντίσει πρώτα η αστυνομία να τους ρίξει ένα «χέρι ξύλο». Ο λόγος ήταν ότι πολύ απλά, διαδήλωσαν έξω από τα βιβλιοπωλεία Ιανός, για το γεγονός ότι ήταν ανοιχτά κυριακάτικα. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα άνοιξαν, καθ' υπέρβαση της αρχικής απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης, λόγω εορταστικών ημερών. Στο πλαίσιο αυτό όμως, οι εργαζόμενοι του κλάδου, που σημειωτέον βιώνουν στην πλειοψηφία τους, απίστευτες συνθήκες εργασίας, μένοντας απλήρωτοι επί πολλούς μήνες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το εν λόγω βιβλιοπωλείο. Άλλωστε, η συγκεκριμένη επιχείρηση, είχε απασχολήσει και στο παρελθόν με πρωτοβουλίες, όπως η τοποθέτηση... βραχιολιού στο μπράτσο κάθε εργαζόμενου, με το οποίο θα καταγραφόταν η αποδοτικότητά του!

Από τη μία λοιπόν οι εργαζόμενοι να διαμαρτύρονται και από την άλλη οι αστυνομικές δυνάμεις να θέλουν να αποκαταστήσουν την ομαλότητα με... βίαιο τρόπο. Η κατάληξη ήταν να βρεθούν  ορισμένοι με ανοιγμένα κεφάλια και κάποιοι άλλοι, στης... φυλακής τα σίδερα.

Αλήθεια, πώς σκέφτονται οι επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας να προστατεύσουν τους εργαζόμενους; Με το να επιτρέπουν στις δυνάμεις της αστυνομίας να «μπουζουριάζουν» όποιον τολμάει να διαφωνήσει με τις κυβερνητικές αποφάσεις; Έχουν αναλογιστεί, πόση εργοδοτική αυθαιρεσία έχουν υποστεί όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κλάδου, ώστε να φτάσουν στο σημείο να αντιδράσουν μαζικά, διαδηλώνοντας μπροστά από συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο; Εκτός, αν θεωρήσουμε ότι ξαφνικά, όλες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στην Ελλάδα της ανεργίας στο 25,5%, είναι... υποκινούμενες και τραυματίζουν τη δημόσια τάξη. Τότε όμως, θα έχουμε πετύχει να εγκαθιδρύσουμε ένα πολίτευμα, που θα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί «δημοκρατικό». Μήπως, προστατεύοντας κάθε μορφής εργοδοτικό «τσαμπουκά», οδηγούμε την αγορά εργασίας σε τέτοιου είδους πρακτικές; Απλά ερωτήματα, από έναν πολίτη που θα κληθεί σε λιγότερο από ένα μήνα να ψηφίσει, όπως επίσης το ίδιο θα κάνουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του βιβλίου...