Opinions

Χρύσανθος Λαζαρίδης: Έστειλαν μήνυμα οι «ανεκπροσώπητοι»

Χρύσανθος Λαζαρίδης Χρύσανθος Λαζαρίδης
Χρύσανθος Λαζαρίδης: Έστειλαν μήνυμα οι «ανεκπροσώπητοι»
Δεν ήταν «η στροφή στο Κέντρο» που είχε εξασφαλίσει το 40,5% της ΝΔ πέρυσι. Ήταν ο φόβος επιστροφής του Τσίπρα. Όταν εξέλιπε ο φόβος αυτός, η «στροφή στο Κέντρο» έδιωξε από την κάλπη μαζικά τους νεοδημοκράτες.

Οπως έδειξαν τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών, πολλοί δεν είχαν καταλάβει τίποτα! Οι (περισσότεροι) δηµοσκόποι, οι «επικοινωνιολόγοι» και τα «κοµµατικά επιτελεία». Που έπεσαν έξω. Και, όπως φαίνεται, ακόµη δεν καταλαβαίνουν...

Σε σύγκριση µε τις περυσινές εκλογές του Μαΐου 2023:

  • Το εκλογικό σώµα συρρικνώθηκε κατά 2 εκατ. ακριβώς: από 6,061 εκατ. σε 4,062 εκατ.! Πράγµα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα.
  • Οι ψήφοι της Ν.∆. το ίδιο διάστηµα µειώθηκαν περίπου κατά 1,3 εκατ.: από 2,408 εκατ. σε 1,126 εκατ.
  • Ο «χώρος» του ΣΥΡΙΖΑ (αθροίζοντας και τις ψήφους της Νέας Αριστεράς) µειώθηκε επίσης κατά µισό εκατοµµύριο: Από 1,184 εκατ. πέρυσι τον Μάιο, σε 691.000 τώρα (593.000 ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και 97.000 η Νέα Αριστερά).
  • ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έχασαν µαζί περί τις 215.000.
  • Τα κόµµατα δεξιότερα από τη Ν.∆. (που µπήκαν στη Βουλή) ήταν τα µόνα που είδαν συνολικά τις ψήφους τους να αυξάνονται. Κι αν προσθέταµε όσα δεν πέρασαν το όριο του 3%, η αύξηση ψήφων του «δεξιού χώρου» συνολικά είναι γύρω στις 250.000.

Πρώτα συµπεράσµατα

Η Ν.∆. έχασε πάνω από τους µισούς ψηφοφόρους της µέσα σε έναν χρόνο. Σε συνθήκες που δεν είχε σοβαρή αντιπολίτευση, είχε πλήρη άνεση χειρισµών και τα Μαζικά Μέσα Ενηµέρωσης τη στήριζαν όσο δεν την έχουν στηρίξει ποτέ έως τώρα. Από τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τη Ν.∆., λίγο παραπάνω από το ένα εκατοµµύριο πήγε στην αποχή, ενώ γύρω στις 250.000 κινήθηκαν δεξιότερα.

Αρα, δεν έχουµε –ακόµη τουλάχιστον– «µαζική στροφή στα δεξιά». Αντίθετα, η αύξηση της αποχής είναι εφιαλτική! Μεγάλο µέρος της κοινωνίας παραµένει ανεκπροσώπητο! Εγκατέλειψε όλα τα συστηµικά κόµµατα. Κυρίως τη Ν.∆., αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Ενα µικρό µόνο µέρος κινήθηκε δεξιότερα.

Φυσικά η ακρίβεια, το µεταναστευτικό, τα Τέµπη θα µπορούσαν να εξηγήσουν την καθίζηση των ψήφων της Ν.∆. Αλλά δεν µπορούν να εξηγήσουν την ταυτόχρονη µείωση των ψήφων και των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Στο κάτω κάτω, ακρίβεια, Τέµπη και µεταναστευτικό υπήρχαν και πέρυσι τον Μάιο, όταν η Ν.∆. έπιανε το 40,8%. Τι άλλαξε στο µεταξύ;

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης έχασε το βασικό του όπλο: το φόβητρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρυσι τον Μάιο πήρε 2,4 εκατ. ψήφους, όταν υπήρχε ακόµη ο φόβος επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Οµως ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε τότε (20%).

Τον Ιούλιο πέρυσι έγιναν επαναληπτικές εκλογές: από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου πέρυσι, το εκλογικό σώµα έχασε 700.000 ψήφους (στα χαµηλότερα επίπεδα για βουλευτικές εκλογές από το 1977!) και η Ν.∆. έχασε 300.000 – αλλά έβγαλε τα ίδια ποσοστά, 40,5%, λόγω αύξησης της αποχής. Οι µεγάλες διαρροές είχαν αρχίσει από τότε. Στο µεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι µόνο έπεσε λίγο παρακάτω (18%), αλλά στη συνέχεια διασπάστηκε κιόλας. Κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πλέον το φόβητρο για να «συσπειρώνει» ψηφοφόρους στη Ν.∆.

Από πέρυσι µέχρι φέτος κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται και διαλύεται, η Ν.∆. έκανε τη «στροφή στο Κέντρο» πολύ πιο εµφανή. Ουσιαστικά υιοθέτησε πολιτικές Ποταµιού. Και το αποτέλεσµα ήταν το εκλογικό σώµα να συρρικνωθεί περισσότερο και οι ψήφοι της Ν.∆. να συρρικνωθούν ακόµη περισσότερο.

Οντως δεν έχουν καταλάβει τι έγινε: δεν ήταν η «στροφή στο Κέντρο» που είχε εξασφαλίσει το 40,5% της Ν.∆. πέρυσι. Ηταν ο φόβος επιστροφής του Τσίπρα.

Οταν εξέλιπε ο φόβος αυτός, η «στροφή στο Κέντρο» έδιωξε από την κάλπη µαζικά τους νεοδηµοκράτες. Οι οποίοι αρχικά έµειναν σπίτι τους. Λίγοι πήγαν δεξιότερα. Αλλά αν η αλλοίωση της φυσιογνωµίας της Ν.∆. συνεχιστεί, είναι πιθανό να πάνε αλλού. Και πάντως δεξιότερα.

Το µισό εκλογικό σώµα δεν συµµετέχει πια, γιατί δεν εκπροσωπείται! ∆εν βρίσκει κόµµα να το εκφράζει. Και περιµένει απ’ έξω. Εχει απορρίψει τον ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώθηκε στη Ν.∆. για να µην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βλέπει τη Ν.∆. να προσχωρεί «ανεπαισθήτως» σε θέσεις... ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε αποµακρύνεται και από τη Ν.∆., χωρίς –ακόµη– να πηγαίνει µαζικά κάπου αλλού. Η Ν.∆. προσχωρεί σε πολιτικές «δικαιωµατισµού», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδοµατικής πολιτικής για την οικονοµία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και εγκατάλειψης των εθνικών θεµάτων, όπως ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οταν οι πολιτικές αυτές έχουν αποδοκιµαστεί µε την εξαφάνιση του Ποταµιού και µε τη ραγδαία συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ξαφνικά οι νεοδηµοκράτες να προσχωρήσουν σ’ αυτές;

Οταν οι κοινωνίες σε όλη τη ∆ύση µετακινούνται σιγά σιγά δεξιότερα, τι νόηµα έχει εδώ να µετακινείται η Ν.∆. προς την αντίθετη κατεύθυνση – προς το Κέντρο; Οταν οι περισσότεροι ψηφοφόροι που θεωρούν τον εαυτό τους «κεντρώο» αναγνωρίζουν ως «Κέντρο» το ΠΑΣΟΚ –και τελικά εγκαταλείπουν και το ΠΑΣΟΚ–, ποιους ακριβώς προσπαθεί να εκφράσει η Ν.∆.; Αφήνει το µεγαλύτερο µέρος της παράταξης ανεκπροσώπητο και κυνηγάει τους «κεντρώους» που δεν πάνε ούτε στο ΠΑΣΟΚ! Η «στροφή στο Κέντρο» δεν είναι πολιτική επιλογή. Είναι πλέον νεύρωση!

Είναι και ιδεοληψία! Πράγµατι, ακούµε έκπληκτοι να οµολογείται ότι «ακόµη κι αν ο γάµος των οµοφύλων ζευγαριών µάς στοίχισε, ήταν σωστό και καλώς το κάναµε»!

Ερώτηση: Πέρα από σωστό ή λάθος, ήταν προτεραιότητα της κοινωνίας; Οχι!

Ερώτηση: Ηταν κάτι από το οποίο εξαρτιόταν αν η κοινωνία θα προχωρήσει ή αν η οικονοµία θα βγει από το τέλµα; Σίγουρα όχι!

Ερώτηση: Από πού κι ώς πού η θεωρία των «69 φύλων» και η κατάργηση της µάνας και του πατέρα είναι «κεντρώα στροφή»;

Από πού κι ώς πού ο ακραίος κατευνασµός της Τουρκίας είναι «κεντρώα πολιτική»;

Κι όλα αυτά δεν έχουν καµία απολύτως σχέση µε τις απαραίτητες µεταρρυθµίσεις. Αρα, κάναµε πράγµατα που δεν ήταν προτεραιότητα της κοινωνίας, που δεν τα ήθελε η µεγάλη πλειονότητα των πολιτών, που δεν ήταν απαραίτητα για τις µεγάλες µεταρρυθµίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Κι όµως, τα κάναµε πεισµατικά! Και τα πληρώνουµε τώρα. Κι ακόµη δεν καταλάβαµε ούτε τι ακριβώς κάναµε, ούτε τι ακριβώς πληρώνουµε.

Ερώτηση τελευταία: Τι θα γίνει µε την πλειονότητα των πολιτών που εξακολουθεί να διαφωνεί µε όλα αυτά; Θα παραµείνει ανεκπροσώπητη; Κανείς δεν ασχολείται µε αυτό – που είναι το µείζον. Ασχολούνται ακόµη µε το πώς θα διασώσουν τη «στροφή στο Κέντρο», που δεν ήταν «στροφή», ήταν καταστροφή! Και δεν ήταν καν προς το «Κέντρο», ήταν προς τη woke ατζέντα του ακραίου δικαιωµατισµού. Τελικά η κοινωνία έστειλε ηχηρό µήνυµα ότι παραµένει ανεκπροσώπητη! Και το µήνυµα αυτό δεν το κατάλαβαν ακόµη. ∆εν ήταν η «στροφή στο Κέντρο» που είχε εξασφαλίσει το 40,5% της Ν.∆. πέρυσι. Ηταν ο φόβος επιστροφής του Τσίπρα. Οταν εξέλιπε ο φόβος αυτός, η «στροφή στο Κέντρο» έδιωξε από την κάλπη µαζικά τους νεοδηµοκράτες.

(Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι πρώην βουλευτής- Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής")