Opinions

Για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων

Διονύσης Τεμπονέρας Διονύσης Τεμπονέρας
Για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων
Όσοι πιστεύουν στην συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων καλούνται να το αποδείξουν στην πράξη και όχι στη θεωρία- Σε ποιους άξονες μπορεί να στηρίζεται μια τέτοια συμφωνία.

Το μήνυμα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι σαφές: Συγκρότηση μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή των δεξιών πολιτικών της ΝΔ με όρους προγραμματικής και πολιτικής ενότητας. Τα κόμματα του αριστερού και προοδευτικού χώρου συναντιόνται και συντονίζονται, διατηρώντας την ιδεολογική και πολιτικής τους αυτοτέλεια και εξετάζουν την δυνατότητα συγκλίσεων στη βάση μιας minimum πολιτικής συμφωνίας.

Όσοι πιστεύουν στην συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων καλούνται να το αποδείξουν στην πράξη και όχι στη θεωρία.

Σε ποιους άξονες μπορεί να στηρίζεται μια τέτοια συμφωνία;

Χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, με σεβασμό σε κάθε άλλη άποψη, με την επιθυμία να ανοίξει η συζήτηση για το πολιτικό περιεχόμενο και όχι για τους ρόλους και τα πρόσωπα, τολμούμε μια πρώτη προσέγγιση με διάθεση να συμβάλλουμε σε αυτήν την σπουδαία υπόθεση :

Α. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιούνη μαρτυρά ότι:

α) Το περίπου 60% της αποχής, από την εκλογική διαδικασία, είναι ηχηρό μήνυμα της περιθωριοποίησης της κοινωνίας και προάγγελος μιας νέας συστημικής ηγεμονίας όπου η οικονομική ολιγαρχία ποδηγετεί την πολιτική και επιβάλλει τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς με απούσα ή κατευθυνόμενη την κοινωνία των κινημάτων και των ενεργών πολιτών.

β) Η Ν.Δ απώλεσε περίπου 1.000.000 ψηφοφόρους και μαζί την κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό. Η αρχή του τέλους είναι σε εξέλιξη με κυρίαρχο στοιχείο την εσωκομματική διαπάλη και σαν συνέπεια την επίσπευση των κοινοβουλευτικών εκλογών (χρονικός ορίζοντας είναι περίπου ένας χρόνος, άρα οι διεργασίες, στον προοδευτικό χώρο και την αριστερά, είναι επιβεβλημένες – δεσμευτικές – υποχρεωτικές, με άμεσο στόχο τη συγκρότηση πόλου ανοικτού σε όλες τις αντίστοιχες δυνάμεις και τη διαμόρφωση πολιτικής πρότασης διακυβέρνησης).

γ) Το ΠΑΣΟΚ με πραγματικές απώλειες ψηφοφόρων, παρά τη βελτιωμένη του ποσοστιαία αύξηση, μπαίνει σε ένα νέο κύκλο εσωτερικών τριβών, αμφισβήτησης της ηγεσίας του και αποσύνθεσης.

δ) Τα μικρά αριστερά κόμματα καταγράφουν τον κατακερματισμό και την απογοήτευση, αλλά και την ανάγκη ανασυγκρότησης και ανασύνθεσής τους σ’ ένα φρέσκο, πυκνό πόλο ανάγκης με ένα μίνιμουμ πολιτικό πρόγραμμα (ΤΙΝΑ). Οι διεργασίες με αξιοποίηση και άμεση εμπλοκή της κοινωνίας τοπικά, κινηματικά, θεματικά κ.α.

ε) Ο χώρος της ακροδεξιάς πολυδιασπασμένος και σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείποντας τη θαλπωρή της Ν.Δ, επιχειρεί να βρεθεί στο βηματισμό της Ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Η απειλή του Ευρωπαϊκού φασισμού (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) έχει στοιχεία του μεσοπολέμου και εν δυνάμει θρυαλλίδα ενός νέου και καταστροφικότερου. Η Ευρώπη εκπέμπει SOS.

Η σημερινή πραγματικότητα δεν επιτρέπει στον προοδευτικό και αριστερό χώρο την ελιτίστική πολιτική των ηγεμονιών, της πολυδιάσπασης και της αυτοκαταστροφής. Αντίθετα, επιβάλλει και υποχρεώνει μια Άνοιξη των δυνάμεών της με συλλογικότητα, συμπερίληψη, δημοκρατία, ισοτιμία και δικλείδες που θα εγγυώνται ένα ισχυρό πολυπαραγοντικό πόλο με όπλο του ένα πολιτικό προγραμματικό σχέδιο λειτουργίας και δράσης, που θα στοχεύει στην ανατροπή των δεξιών, αντιλαϊκών πολιτικών και στη δημιουργία ενός κοινωνικού, δίκαιου, δημοκρατικού και συμμετοχικού κράτους των πολιτών.

Β. Ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν να συγκροτήσουν αυτό τον πόλο διάσωσης του λαού; Υπάρχουν; ΝΑΙ.

Είναι κόμματα και πολιτικές κινήσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου, είναι συλλογικότητες πολιτικές, εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας, γυναικών, πολιτισμού, αθλητισμού, διανόησης, επιστημόνων, αγροτών, επαγγελματιών, θεματικού ενδιαφέροντος, ΛΟΑΤΚΙ, φοιτητών κ.α.

Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Ελάχιστο πρόγραμμα συμφωνίας του νέου πόλου, ανάγκη συνεύρεσης, συλλογικότητας και κοινής αγωνιστικής δράσης. Προτείνεται:

1. Υπεράσπιση της Ειρήνης, σταμάτημα ΤΩΡΑ των εγκληματικών ανθρωποκτόνων στρατοκρατικών επιχειρήσεων στη μαρτυρική Παλαιστίνη και εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ (με δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους). Ειρήνη στην Ουκρανία και εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

2. Εθνικά θέματα: Υπεράσπιση της ανεξαρτησίας των συνόρων, της αιγιαλίτιδας ζώνης και τις υφαλοκρηπίδας της χώρας. Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για δίκαιη λύση του Κυπριακού.

3. Δημογραφικό: Μείζονα απειλή η γήρανση και η απίσχναση του Ελληνικού πληθυσμού. Άμεσα μέτρα υποστήριξης και φροντίδας του παιδιού και του γονεϊκού περιβάλλοντος.

4. Εξωτερική πολιτική:

Σχέσεις με όλες τις χώρες στη βάση της ειρήνης, του αμοιβαίου οφέλους και των αρχών Διεθνούς Δικαίου.

Επαναπροσδιορισμός και απαλλαγή από τις ιδεοληπτικές δουλείες της Ε.Ε (μνημονιακοί νόμοι, κ.α)

Σχέσεις με ΗΠΑ, απαλλαγμένες από εξαρτήσεις

Αποκατάσταση σχέσεων με Ρωσία, Κίνα

Σταθερή πολιτική σχέση με Τουρκία και αντιμετώπιση των αναθεωρητικών της πολιτικών. Αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, γκρίζες περιοχές κ.α.

Επανεξέταση και διαμόρφωση νέων πολιτικών με το Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες κ.α.

5. Κράτος δικαίου

Εξυγίανση και αποκατάσταση της δικαιοσύνης

Επανεξέταση ανεξάρτητων Αρχών. Αποκατάσταση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ανάδειξη των δικαστικών ηγεσιών και κάθαρση του σώματος. Ποινικοί κώδικες, φυλακές, εξανθρωπισμός συνθηκών κράτησης κ.α.

6. Άμυνα:

Υπεράσπιση Ειρήνης. ΟΧΙ στον Πόλεμο.

Επανεξέταση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ. Όχι στη συμμετοχή της χώρας σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων.

Αξιολόγηση και έλεγχος στρατιωτικών δαπανών με κριτήριο την ανεξαρτησία της χώρας, την αμυντική της θωράκιση και την ασφάλεια των πολιτών.

Εξυγίανση της αστυνομίας και του λιμενικού με αποκλειστικό στόχο την δημοκρατική προστασία των πολιτών.

7. Αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της οικονομίας

Να χτυπηθεί η ολοένα και μεγαλύτερη απαλλοτρίωση του δημόσιου πλούτου από λίγες οικογένειες.

Να αλλάξει το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Να αποτελέσει ο δημόσιος Τομέας την ατμομηχανή της οικονομίας.

Στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως ενέργειας, μεταφορών, επικοινωνιών, νέων τεχνολογιών και Δημόσιας Επενδυτικής Τράπεζας εξετάζεται αν μπορούν να υπάγονται στον έλεγχο του κράτους.

Το Δημόσιο χρέος, τα Funds, «Ηρακλής», στεγαστικό, καρτέλ, χρηματιστήριο, χρήζουν άμεσης και δραστικής αντιμετώπισης.

8. Ακρίβεια, εισοδηματική πολιτική

Χτύπημα της αισχροκέρδειας των καρτέλ ενέργειας, εισαγωγών, «μεγαλομπακάληδων» κ.α. έλεγχος Airbnb,στέγης και ενοικίων.

Προοδευτική φορολογική κλιμάκωση εισοδημάτων. Αφορολόγητο 13.000 €. Φορολόγηση υπερκερδών 90%.

Στους μισθούς και μεροκάματα θέσπιση ΑΤΑ

Κατώτατος μισθός 1.000 €

Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΤΩΡΑ. Υπογραφή και επέκταση ΣΣΕ παντού.

9. Υγεία, παιδεία, περιβάλλον και πολιτισμός : Δημόσια αγαθά.

Άμεσα μέτρα, προσλήψεις προσωπικού, δικαιώματα και γενναία αύξηση επενδύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό

Δ. Τέλος, η Κλιματική Αλλαγή, η Τεχνητή νοημοσύνη και το μεταναστευτικό να αποτελέσουν άμεσα ζητήματα βιωσιμότητας και ποιότητας ζωής στον πλανήτη, που χρήζουν παγκόσμιου ενδιαφέροντος έρευνας, μελέτης και γενναίων επενδύσεων.

Καθοριστικός παράγοντας εξελίξεων να είναι η συλλογικότητα και η άμεση ενεργοποίηση των πολιτών και των αντιπροσωπευτικών τους εκφράσεων.

Η συζήτηση για την συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι μια συζήτηση δημόσια, ανοιχτή, γόνιμη και αναγκαία. Ο λαός ζήτησε εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική πρόταση. Έχουμε ιστορική ευθύνη απέναντί του να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος - Εργατολόγος)